U akciji SIPE privedene 33 osobe, među njima i službenik UNO-a

sipa
...duhana oštetili proračun BiH za više od 18 milijuna KM, rečeno je na konferenciji za novinare povodom ove akcije.

Glasnogovornik UNO Ratko Kovačević naveo je da je do sada oduzeto nešto više od 15 tona duhana, kao i 15 strojeva za sječenje duhana, te napomenuo da je riječ o nezakonitoj prodaji duhana na tržištu BiH.

On je rekao da su osobe koje su danas pozvane na informativne razgovore osumnjičene da su od ožujka do srpnja na tržište BiH stavila više od 220 tona duhana koji nije bio zakonski prometovan u BiH, odnosno na taj duhan nisu plaćeni ni akcize, ni PDV, pa je tom osnovu proračun BiH oštećen za više od 18 milijuna KM, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, kontrola prodaje duhana je jedan od prioriteta UNO, jer prihodi po osnovu neizravnih poreza koji se naplaćuju na promet duhana i duhanskih prerađevina u BiH čine znatan dio prihoda koje prikupi Uprava.

"Uprava za neizravno oporezivanje je 2009. godine, kada je stupio na snagu posljednji zakon o akcizama, po osnovu duhana, odnosno akciza na duhan i duhanske prerađevine, prikupila 449 milijuna KM, dok smo prošle godine prikupili 758 milijuna KM", naveo je Kovačević.

Ti podaci, naglasio je on, pokazuju koliko je važno da tržište duhana i duvanskih prerađevina bude stavljeno pod kontrolu.

Kovačević je dodao da je Uprava, zajedno sa pripadnicima SIPA-e i određenim MUP-ovima širom BiH, od početka godine provela veliki broj manjih akcija ovog tipa.

Šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla UNO Mehmedalija Osmić, koji je i prvi čovjek Uprave koji rukovodi ovom akcijom, rekao je da najveći problem u ovoj akciji predstavljaju ljudi koji rade u UNO.

"Otkrili smo da su pojedinci davali podatke uvoznicima, davali im određenu dokumentaciju i pokušavali da ovu akciju minimiziraju, odnosno da je spriječe", naveo je Osmić.

On je dodao da ovu akciju provodi više od 200 pripadnika SIPA-e, Uprave za neizravno oporezivanje i pripadnika MUP-ova Republike Srpske i županija.

Glasnogovornica Agencije za istrage i zaštitu BiH Kristina Jozić rekla je da će o daljem statusu privedenih lica biti odlučeno na osnovu uputstava tužitelja Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, od ranih jutarnjih sati u toku su pretresi više objekata na nekoliko lokacija u općinama Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Mostar, Maglaj, Bijeljina, te u Brčko Distriktu.

Dnevni list