U akciji 'Lutka' do sada rasvijetljeno 12 ubojstava

'Lutka' će se raditi još najmanje dvije godine. Razbili smo jednu organiziranu grupu, sada se okrećemo prema drugoj i trećoj. Kada se za dvije godine suočimo sa javnošću, onda mislim da ćemo moći reći da je to bila najveća akcija protiv organiziranog kriminala u cijeloj regiji, istakao je Zubac.

On je za "Dnevni avaz" rekao da ništa neće ostati nerazjašnjeno, da će se morati otkriti i tko su izvršitelji, a nalogodavci, i koji su motivi. Kada je riječ o akciji "Boss", Zubac je istaknuo da je, čim je počela, u proračun BiH stiglo dodatnih 30 milijuna KM prihoda od PDV-a na tekstil.

On je naveo da je akcija "Panama" već do sada pokazala da je proračun BiH oštećen za oko devet milijuna KM, što je i dokumentirano. "BiH i Federacija BiH traže nekih 70 milijuna KM od MMF-a da bi 'zakrpili' proračunske rupe. A mi imamo jednu osobu, u obliku ministarstva, ili jednu grupu koja je BiH oštetila za toliki novac", rekao je Zubac.

Prema njegovim riječima, kroz različite oblike kriminalnog djelovanja grupa i pojedinaca u oblasti organiziranog kriminala nestaju ogromne svote novca. "SIPA je podnijela ogroman broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti korupcije protiv javnih poduzeća, odgovornih osoba, protiv ministarstava, ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika... Tužiteljstvo sada rješava te prijave, a riječ je o obimnim financijskim istragama", pojasnio je Zubac.

Prema njegovim riječima, samo u nekoliko mjeseci prošle godine SIPA je podnijela nekoliko izvještaja o pranju više od 30 milijuna KM. "Tko je krao odgovarat će, ma kako se zvao i na kojoj poziciji bio. Neće biti niti ima dirigiranih istraga, a neće se ni krivci moći izvući. Ako netko nije lišen slobode danas, ne znači da će sutra biti na slobodi. Pravda dolazi po svoje", upozorio je direktor SIPA-e.

Zubac je istaknuo da je akcija u slučaju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira najveća iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Tvrdnje da je riječ o "državnom udaru" i "političkim uhićenjima", Zubac je nazvao glupostima, dodajući da mnogi koji su se sad "isturili" ne brane Budimira nego sebe, jer strahuju od toga šta je slijedeće i šta će SIPA uraditi. Zubac je naglasio da je SIPA osujetila i neke terorističke aktivnosti, za šta je dobila priznanje FBI-a.