U 98 općina bit će obnovljen 1.091 objekat


U 98 općina bit će obnovljen 1.091 objekat

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH usaglasila je implementaciju dva kredita kojima će u BiH obezbijediti smještaj za blizu tisuću  i stotinu povratnika. Najavljeno je da uskoro počinje i implementacija Regionalnog stambenog programa.

Realizacija kredita od Opeka i Saudijskog fonda, vrijednosti 34 miliona maraka, počinje uskoro. U 98 općina bit će obnovljen 1.091 objekat. Neke od tih općina najavljuju i donacije kojima će doprinijeti održivosti tog povratka. I to nije sve.

"Počinje i realizacija Regionalnog stambenog programa. Uskoro će se završiti javni poziv. Imamo nešto više od 4.000 prijavljenih", izjavio je Damir Ljubić, ministar za izbjeglice i ljudska prava BiH.

Među prioritetima povratka, za koji je samo za obnovu stambenog fonda nužno 900 miliona maraka, jeste elektrifikacija oko 2.500 objekata u kojima povratnici već žive te zbrinjavanje 2.500 osoba smještenih u kolektivne centre.

"Naš je plan da se u naredne tri godine pitanje kolektivnih centara i elektrifikacije u potpunosti riješe", kazao je Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Drago Kovač, sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao je da je za problem elektirikacije svih domaćinstava u BiH potrebno još oko 50 miliona maraka.

Jasno je onda da je realiziranje planiranog u najdirektnijoj vezi sa voljom i spremnosti da za realizaciju Aneksa VII. budu izdvojena dovoljna sredstva. Zato, rečeno je, treba iskoristiti spremnost Saudijskog razvojnog fonda, čiji predstavnici početkom juna ponovo dolaze u BiH.

"Oni mogu obezbijediti i dodatna sredstva ukoliko država BiH pripremi adekvatne projekte u iznosu od oko 130 miliona dolara", kaže Mustafa Alikadić, iz Komisije za izbjeglice i raseljene osobe FBiH.

Koliko su to značajna sredstva, potvrđuje usporedba da su sporazumom države i entiteta, u Fond za povratak za ovu godinu predviđena dva miliona iz državnog budžeta.

"Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH iskazalo je spremnost da u 2013. godini udruži finansijska sredstva od 1,2 miliona maraka, Vlada RS-a nije iskazala spremnost da u 2013. godini udružuje sredstva kad je u pitanju Fond za povratak", kaže Adil Osmanović, ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH.

Pritom, dugovanja RS-a Fondu za povratak, iz ranijih godina, dostigla su 4 miliona maraka.

federalna.ba