U 2016. samo za vraćanje dugova FBiH i RS moraju izdvojiti oko 1,6 milijardi maraka

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m

U začarani krug u koji se ušlo davno, a sada je isitni za volju iz njega gotovo nemoguće izaći, a da zemlja ne bankrotira, piše Dnevni list. U kakvom se blatu do grla nalazimo možda najbolje pokazuje i podatak kako će Federacija i Republika Srpska u 2016. godini vratiti gotovo 1,6 milijardi maraka na ime dugova. Vrtoglava cifra veća je za nemalih oko 240 milijuna maraka više od onoga što se za otplatu dugova izdvojilo u tekućoj godini. Prevedeno - ukoliko izostane pomoć Europske unije za provođenje Reformske agende i novi kredit MMF-a, predstoji nam financijski kolaps.

Više novca za otplate dugova

Federalna Vlada je u Nacrtu proračuna za 2016. za otplatu dugova predvidjela 977,1 milijun maraka, što je za 118,4 milijuna maraka više u odnosu na sredstva planirana za istu namjenu u ovogodišnjem proračunu. Nadalje, Nacrtom proračuna RS-a za sljedeću godinu predviđeno je da izdaci za otplatu dugova iznose 598,7 milijuna maraka, što predstavlja uvećanje od 121,7 milijuna maraka, odnosno 25,5 posto u odnosu na sredstva planirana proračunom za 2015. godinu. Podsjetimo, prema službenim podacima, javni dug BiH zaključno sa 31. prosincem 2014. iznosio je 11,5 milijardi maraka, a vanjski dug 8,2 milijarde maraka. S obzirom na nastavak zaduživanja na domaćem i vanjskom tržištu, cifre bi na kraju godine mogle biti veće. Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj se raspravljao o Nacrtu proračuna pojedini izaslanici su upozoravali na to da se čak 94 posto proračuna odnosi na otplatu dugova, socijalne transfere te plaće i troškove.
- Kada tome dodate da se planira novo zaduženje od 800 milijuna maraka onda vidite da se trošenje nezarađenog, pozajmljenog novca nastavlja kao i dosad. Ova vlast čini da naša generacija liči na domaćina koji pozajmljuje novac kako bi pokrivao životne troškove, računajući da će njegova djeca vraćati te dugove, a ne računajući da će ta djeca, osim otplate njegovih dugova, imati i vlastite životne troškove, kazao je izaslanik Naše stranke Predrag Kojović.

Nova zaduženja

Zamjerke na nova zaduženja ima i SDP, koji navodi kako Vlada FBiH nastavlja sa zaduživanjem građana FBiH, te je tako putem Sarajevske burze emitirala 70 milijuna maraka obveznica na razdoblje od sedam godina. Uz to, u priopćenju naglašavaju kako prema planu Vlade, do kraja godine treba se očekivati i dodatno zaduženje građana FBiH u iznosu od 130 milijuna maraka.
- Sa ranijim zaduženjima iz ove godine Vlada FBiH će godinu završiti sa pola milijarde maraka novog duga!, poručuju iz SDP-a. Naglasimo kako i oporba u RS-u već mjesecima žestoko kritizira vlast zbog ekonomskih dubioza, za koje vlasti jedini lijek koji pronalaze jest nova zaduženja. Bilo kako bilo, ostaje samo nada kako će se ipak u idućoj godinu uspjeti provesti potrebne reforme kako bi ojačali realni sektor, počeli "istrebljivati uhljebe" iz "državnih jasli" te povećali zaposlenost jer nova zaduženja će jedino tada imati smisla. Sve ostalo je ulijevanje vode u kantu s velikom rupom na dnu.