U 20 g. svi narodi ex-Yu ostvarili slobudu. Samo bh. Hrvati gubitnici

Dayton, sporazum, obljetnica, Dayton, sporazum, Dayton, Europska unija, Slavo Kukić, Hrvati u BIH, gubitnici, BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Dayton, Dayton, obljetnica, BIH, Dayton, BIH Dayton, BIH Dayton, Daytonski sporazum , Dayton, originalna verzija Daytonskog sporazuma, biskupi
Definitivno je postalo jasno da nasilna ideja o opstanku neke vrste zajednice, a ustvari realizacije ideje Miloševićeve srboslavije, nije više imala nikakva izgleda kada su četničke horde ušle u Vukovar. Bio je to dan i kada su Hrvati iz Bosne i Hercegovine osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu kako im se, kao i Bosni i Hercegovini, upravo ne bi dogodila sudbina Vukovara. No, sve te žrtve, bez obzira koliko velike i krvave bile, ipak su rezultirale neovisnošću većine republika pa i pokrajina bivše Jugoslavije, ili pak realiziranjem većeg stupnja autonomije. Svima je to uspjelo na prostoru bivše Jugoslavije osim jednome narodu - Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su svoju slobodu darovali zbog ‘viših interesa' Republike Hrvatske. Posve je bilo legitimno zahtijevati slobodu i ostvariti je.

Kronologija

Tako su se za svoju slobodu izborili Slovenci s nacionalnom državom, potom Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija... pa čak i Albanci na Kosovu koji su iznimka koja na svojevrstan način potvrđuje pravilo. Istodobno, unutar granica Bosne i Hercegovine sve više se realizira koncept dviju državica. Iako ovaj proces sporije evoluira, jer se država održava samo zahvaljujući prisili međunarodne zajednice koja ne želi stvoriti dugoročno održivo rješenje, danas je posve jasno kako se Federacija BiH sve više želi uspostaviti po uzoru na Republiku Srpsku, odnosno samostalnu državicu. U to se apsolutno uklapa strategija koju je nakon posljednjih izbora promovirala bošnjačka politička elita kada su u vlast izabrali podobne Hrvate s marginalnom potporom kako bi jednostavnije ostvarili dominaciju bošnjačkoga naroda. I to se provodi argumentima sile te prikrivenom, ali i otvorenom potporom dijela međunarodne zajednice. Čak ni u slučaju kada je poništena politička volja 90 posto jednoga naroda, bilo kakav spomen ostvarenja hrvatske slobode se apsolutno dočeka na nož, što od dominantne bošnjačke politike do njima sklonih svjetskih administracija.

Jedini gubitnici

Gledajući, međutim, 20 godina unatrag, to je posve suprotno promoviranim načelima slobode i jednakih prava.

Razumljiva je pragmatičnost najvećih administracija i zabrinutost da bi podjele mogle dovesti do novih neposrazuma, no posve je sigurno da će ponižavanje hrvatskoga naroda, koji su danas gotovo u političkome statusu kosovskih Albanaca u Srbiji, imati dalekosežne posljedice za cijelu BiH. Pokušaj eliminiranja Hrvata od strane SDP-a i SDA kao političkog naroda su najsnažniji alibi srpskoj strani da ojača zahtjeve za autonomijom.

Danas sudbina BiH, jednako kao i prije 20 godina, ovisi najviše o odnosu prema Hrvatima koji su svoje opredjeljenja za BiH pokazali referendumom o neovisnosti i sudjelovanjem u obrani.

Izvor: vecernji.ba