Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Lijanovića. Imperij građen na prijevari, oštetili proračun za 5 mil. maraka

Zbog osnovanih sumnji o kriminalu „dinastije Lijanović" Tužiteljstvo BiH već je izdalo naredbu o vođenju nekoliko istraga o poslovanju tvrtki povezanih s njihovom kompanijom.

Prema riječima izvora Pressa RS iz Tužiteljstva BiH, zbog sumnje da su, poslujući s Lijanovićima, nanijeli višemilijunsku štetu proračunu BiH, istragom su obuhvaćene tvrtke „MI-MO", „Farmer", „Farmko", „Optimum", „Laktat" i „ZD. I".

Sugovornik Press-a objašnjava da su sva navedena poduzeća poslovala po istom principu. Naime, poduzeće „MI-MO" je formirano s osnivačkim kapitalom od samo 2.000 KM, a potom je potpisalo ugovor s Mesnom industrijom „Lijanovići" o korišćenju imena za proizvode „Lijanovići", zatim ugovore o korišćenju njihovih pogona za proizvodnju, ugovore o najmu prostorija za skladištenje robe, pa čak i uredskih prostora.

- Tvrtka „MI-MO" je na osnovu svog poslovanja dobila povraćat PDV-a od 200.000 KM, a po osnovu poreza ostala je dužna državi oko 1,8 milijuna KM. Kada je Uprava za neizravno oporezivanje BiH zbog nagomilanog duga pokrenula postupak prinudne naplate, ustanovljeno je da je to klasična tvrtka „tašna i mašna", odnosno da ne posjeduje nikakvu imovinu, čak ni 2.000 prvobitnog osnivačkog kapitala, tako da poreski dug nije bilo moguće naplatiti - objašnjava sugovornik lista.
Po istom principu, nastavlja on, poslovala je i tvrtka „Farmer", koja je također osnovana s 2.000 KM osnivačkog uloga, a potom sklopila istovjetne ugovore s Mesnom industrijom „Lijanovići".

- „Farmer" je poslovao nekoliko godina i u tom razdoblju od države je uzeo oko 6.000.000 KM po osnovu povraćata PDV-a, a poreski dug je nagomilao na oko 1,4 milijuna KM. Kada su se stekli zakonski uvjeti za prinudnu naplatu, ustanovljeno je isto što i u tvrtki „MI-MO". Na računima tvrtke nije bilo novca, niti je tvrtka imala imovinu čijom zaplijenom bi se mogao namiriti poreski dug - objašnjava izvor Press-a.

Prema njegovim rijeečima, kada je i ova tvrtka došla „do zida", odnosno kada više nije bilo moguće nezakonito izvlačiti novac od PDV-a, „Lijanovići" su nastavili poslovanje s tvrtkom „Farmko".

- Sve je urađeno na isti način, a ta tvrtka je na kraju ostala dužna oko 1,3 milijuna KM poreza. Poduzeće „Optimum" je po istom principu ostalo dužno oko 110.000 KM.

Ratko Kovačević: Zbog istrage obustavljen povrat PDV-a!

Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević potvrđuje navode našeg izvora iz Tužiteljstva BiH i kaže da je točno da su tvrtke „MI-MO", „Farmer", „Farmko" i „Optimium" po osnovu neplaćenog poreza dužne skoro 5.000.000 KM. On kaže da su zbog istrage koju vodi Tužiteljstvo obustavljeni povrati PDV-a tvrtkama „Laktat" i „ZD. I".

- Naši službenici su po nalogu Tužiteljstva BiH imali nekoliko sastanaka s predstavnicima federalnog MUP-a i Financijsko-obaveštajnog odeljenja SIPA. Zbog pokrenute istrage i započete kontrole od strane naših službenika, obustavljen je povraćat 125.000 KM PDV-a tvrtki „Laktat" i oko milijun KM tvrtki „ZD. I" - kaže Kovačević.

On dodaje da su osnivači i odgovorne osobe u tvrtkama koje su poslovale s „Lijanovićima" najčešće nisu bili u rodbinskoj vezi s najmoćnijom hercegovačkom obitelji, ističući da je najčešće riječ o osobama bez prevelike osobne imovine iz koje bi se eventualno mogao naplatiti poreski dug.

- Odgovorna osoba u tvrtki „MI-MO" bio je izvjesni Alija Ćurić koji je u međuvremenu preminuo, a većina odgovornih osoba u ostalim tvrtkama su ljudi čija osobna imovina ne može pokriti ni mali dio duga koji su napravila poduzeća na čijem su bili čelu - kaže sugovornik Press-a.

Predsjednik Narodne stranke „Radom za boljitak" i neformalna glava obitelji Lijanović Mladen Ivanković Lijanović ne zna ništa o istrazi koja se vodi protiv poslovnih partnera poduzeća u vlasništvu njegove obitelji. On tvrdi da već pet-šest godina nema nikakvu ulogu u Mesnoj industriji „Lijanovići".

- Ne bavim se poslovanjem obiteljskog poduzeća i ne znam ništa o tome o čemu govorite, jer sam svoju energiju u poslednjih nekoliko godina uložio u Narodnu stranku „Radom za boljitak" - uvjerava Mladen Ivanković Lijanović.

Na pitanje tko je nakon njegovog povlačenja odgovorna osoba u Mesnoj industriji „Lijanovići", on je drsko odgovorio da bi to novinari trebali znati, ako već znaju da se vodi istraga. Njegov brat i aktualni nezakonito imenovani ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, koji se na službenim web stranicama MI „Lijanovići" vodi kao član Nadzornog odbora ovog poduzeća, nije odgovarao na pozive iz Pressa RS, a iz MI „Lijanovići" nisu dobili odgovore na pitanja u kakvim poslovnim vezama je MI „Lijanovići" bila sa navedenim poduzećima, kao ni komentar o istrazi koju u vezi s tim vodi Tužiteljstvo BiH.