Tužiteljstvo BiH sprovodi istragu protiv Atifa Dudakovića i još 21 časnika Armije R BiH

U dopuni Naredbe o sprovođenju istrage koju je Tužiteljstvo BiH izdalo 29. rujna 2007. godine koja je u posjedu "Glasa Srpske" navodi se da su, osim Dudakovića, za ratne zločine osumnjičeni Mirsad Selmanović, Husnija Avdagić zvani Huska, Senad Šarganović, Hamdija Abdić zvani Tigar i Hamdija Delalić.

"Osumnjičeni su i Sead Jusić, Zijad Nanić, Nijaz Miljković, Amir Avdić, Mirsad Sedić, Ibrahim Nadarević, Sakib Forić i Mirsad Dračić. Tu su i Husein Balagić, Samir Šabić, Zijad Kadić zvani Apica, Tanjfik al Harbi, Agan Elkasović, Nisvet Muratović, Ismet Musić i Abid Kauković", navodi se u Naredbi za istragu koju su potpisali tužitelj Milorad Barašin i međunarodni tužitelj David Schwendiman.

Selmanović je tada bio načelnik Štaba, a Avdagić načelnik sigurnosti Petog korpusa ARBiH. Šarganović je bio zapovjednik 501, Abdić zapovjednik 502, a Delalić zapovjednik 503. brigade Petog korpusa. Jusić je bio zapovjednik 505, a Nanić načelnik sigurnosti te brigade. Miljković je bio zapovjednik 506, Avdić 510, Sedić 511, Nadarević zapovjednik 517. brigade Petog korpusa, a Forić zapovjednik 17. viteške krajiške brigade Sedmog korpusa ARBiH.

Dračić, Balagić, Šabić, Kadić, Al Harbi, Elkasović, Muratović, Musić i Kauković bili su zapovjednik, pripadnici specijalnih jedinica, vojnici i stražari u brigadama Petog korpusa. Po Naredbi tužitelja oni su trebali biti izdvojeni iz ovog spisa, te da za njih budu formirani posebni predmeti.

Svi osumnjičeni terete se po ukupno 22 točke koje navode na sumnju da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Prvih 13 osumnjičenih,zapovjednici i visoki časnici Petog korpusa, terete se, između ostalog, za ubojstva, uspostavljanje velikog broja zatvora u Krajini i za granatiranje.

Osumnjičeni su za kažnjavanje i zlostavljanje zatvorenih osoba, srpskih civila, pripadnika Vojske Republike Srpske, Vojske Republike Srpske Krajine i Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, od kojih su mnogi ubijeni i nestali.

"Oni su zatvarani u zatvorima u Bihaću u vojarni `Adil Bešić`, u hotelu `Park`, u zatvoru Luke, u zatvoru u policijskoj stanici, u Aeroklubu, u zatvoru Bakšaiš, u zatvoru u tvornici celuloze `Incel`, u prostorijama ispred hotela `Radoč` u Bužimu, u zatvoru `Silos` u Bužimu, u zatvore u auto-servisu `Rad` u Cazinu i u zatvore u vojnom magacinu kod policijske stanice u Bosanskom Petrovcu", navodi se u obrazloženju Naredbe.

Prema neslužbenim informacijama, Tužiteljstvo BiH bi do kraja godine trebalo podići optužnicu protiv Dudakovića, ali se još ne zna protiv koga će još biti podignuta optužnica. Do sada je saslušan samo Ibrahim Nadarević, koji je danas zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, navodi "Glas Srpske".