Tužiteljstvo BiH provjerava prodaju dijela SPC Orca

PSC Orca Mostar
Među spomenitim objektima nalazi se i SPC Orca smješten u Mostaru.

U priopćenju se navodi da su se u medijima pojavili navodi o korupciji i nezakonitostima u vezi sa natječajnom procedurom i procesom kupovine zgrada privatnih investitora, da bi u njima bili smješteni kapaciteti institucija BiH, te da će Tužiteljstvo izvršiti provjeru o navodnim nezakonitostima u svezi sa ovim procesom.

"Pojavile su se informacije da će za smještaj institucija u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Istočnom Sarajevu, biti kupovane privatne zgrade u višemilijunske vrijednosti, te takve informacije treba istražiti, naročito zbog činjenice da već postoje mnoge zgrade i objekti koji su u vlasništvu BiH i mogu se koristiti za tu namjenu", ističe se u priopćenju.

Vijeće ministara BiH nedavno je donio pojedinačne odluke o kupovini objekata za smještaj institucija u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Istočnom Sarajevu jer se želi sustavno riješiti problem smještaja institucija i dugoročno ostvariti uštede u trošenju proračunskog novca, navodi Srna.

Podsjetimo, u odluci Vijeća ministara stoji kako se odobrava kupnja objekta za potrebe smještaja institucija BiH u Mostaru, na adresi SPO-a Orca - Kneza Višeslava bb, upisan kod Općinskog suda u Mostaru, površine 1598,48 m2, vlasništvo "M Rozić" d.o.o. Mostar, po ponuđenoj cijeni u iznosu od 5,610.664,80 maraka s uključenim iznosom pripadajućeg poreza. Za ovu namjenu osigurano je ukupno 6 milijuna maraka.