Tužiteljstvo BiH ima selektivan pristup prema braniteljima i zapovjednicima HVO-a

domovinski rat, HVO
... koji se sada radi, nećemo doći do željenog cilja, istaknuli su na press konferenciji u Mostaru Slavko Marin, voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat i Ile Vrljić, voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat, Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Kroz ovako sramotne metode uhićenja, namjerno se zastrašuju svi branitelji, a posebice zapovjednici, što pravna država ne smije dopustiti. Načinom uhićenja izravno se nanosi šteta integritetu i ponosu branitelja, podcjenjuje dani doprinos branitelja u BiH u obrani ove države, jer se privode kao da su najveći kriminalci", naglasio je Marin.

U ime svih branitelja HVO-a Marin je izrazio svoje nezadovoljstvo i javni prosvjed postupcima uhićenja i privođenja navodno osumnjičenih branitelja HVO-a koji se događaju u posljednje vrijeme.

„Sve žrtve zaslužuju jednako, a ne selektivno poštovanje, ali isto tako i branitelji moraju biti poštovani jednako i ne možemo zapovjednu odgovornost podmetati i tretirati kao zločinački pothvat, jer je takav pristup čista politička manipulacija, što šteti BiH", kazao je Marin.

Ponavlja kako će ovakav pristup utvrđivanja odgovornosti za počinjene ratne zločine u Domovinskom ratu na prostorima BiH ima i imati negativan utjecaj na proces pomirenja u BiH, te na povjerenje građana u pravnu državu i neovisnost pravosuđa koja u svojoj izvedbi ima niz negativnosti.

„Svi u BiH niti u jednom trenutku ne smiju zaboraviti kako su branitelji HVO-a prvi stali u obranu BiH, ali nažalost to se često zaniječe i nespominje, a to je prava istina i činjenica o obrani BiH. Zato sada tražimo i iskreno se zalažemo za očuvanje BiH, ali i po mjeri i volji Hrvata", kazao je Marin.

Također, navodi kako sve pojedinačno urađene zločine treba procesuirati i utvrditi odgovornost izvršitelja zločina koji ima svoje ime i prezime. Smatra kako pristup procesuiranju ratnih zločina u BiH mora biti pravičan i krajnje je vrijeme da neko konačno odgovara za progone i stradanja Hrvata, zapaljenu i opljačkanu imovinu, porušene i oštećene vjerske objekte u Travniku, Jajcu, Bugojnu, Vitezu, Busovači, Kaknju, Varešu , Konjicu... cijeloj Posavini i svim mjestima gdje su živjeli Hrvati.

„Za ova stradanja pravosuđe BiH još nikoga nije pravomoćno osudilo, samo je mali broj u postupku procesuiranja utvrđivanja odgovornosti", naglasio je Marin.

Marin je kazao kako su branitelji Hrvatskog vijeća obrane za Hrvate u BiH bili i ostali najbolji i najhrabriji sinovi među nama i to je, kako je rekao, činjenica i trajna konstatacija unutar hrvatskog naroda. Dodao je kako današnja konferencija za novinare i javno irečeni stav nisu udar na neovisno pravosuđe, već zaštita dostojanstva ljudi što su branili BiH, a na neprimjeren način se uhićuju.

„Branitelji HVO-a i u ovom trenutku imaju hrabrosti i pored ovako apsurdnih događanja s uhićenjima, zajedno s vodstvom Hrvata u BiH nastaviti borbu za pravdu i istinu o Domovinskom ratu, iako se u pojedinim situacijama to čini kao nemoguća misija", riječi su voditelja Odjela za branitelje Glavnog vijeća HNS BiH.

„Vjera u ispravnost onoga što radimo, mora biti naša vodilja u nastojanju da se potpuna istina o Domovinskom ratu u BiH mora utvrditi, ako i odnos institucija spram branitelja HVO-a treba pozitivno mijenjati", kazao je na današnoj press konferenciji Marin.

- Nažalost, osobno sam svjedok i te kako negativne percepcije mnogih institucija BiH prema HVO-u i njenim pripadnicima - kazao je Marin.

Ile Vrljić, voditelj Odjela za Drugi svijetski i Domovinski rat GV HNS BiH se osvrnuo na selektivan pristup i uhićenja koja se događaju u zadnje vrijeme, gdje uhite pa tek onda dokazuju krivnju, pa se postavlja pitanje koja je to poruka braniteljima.

-„Trebamo li bježati iz ove države ili ćemo svi biti uhićeni"?, a naša poruka je: Mi da smo htjeli bježati, pobjegli bi 1991./92./93. pa sve do danas, ali mi nemamo namjeru nigdje ići odavde, zato što je ovo naša zemlja za koju smo se i mi borili i ginuli - rekao je Vrljić.

Vrljić je dodao kako su institucije koje provode ovu represiju i oni stvarali i kako za njih isto plaćaju porez.

Na press konferenciji su postavljena pitanja o izjavi premijera Hrvatske Zorana Milanovića kako neće prihvaćati optužnice koje stižu iz BiH, te o slučaj Nasera Orića u čiju obranu su se uključile sve bošnjačke strukture.

Vrljić smatra kako se hrvatski političari "moraju ugledati na bošnjački politički vrh", koji je, smatra, svim sredstvima stao u obranu Nasera Orića. Od predsjednika države do mjesne zajednice kako bi se zaštitio jedan čovjek.

I Vrljić i Marin su pohvalili i podržali odluku premijera Milanovića, koji je nedavno poručio kako Hrvatska neće postupati "po političkim optužnicama iz BiH" i kako ih neće prihvaćati./G. Krišto/HMS/