Tužiteljica nazvana 'lažljivom droljom', sutkinja "budalom", u sudnici uzvikivali 'Allahu ekber'...

...ove godine, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a njegova kolegica Edina Hindić teško ranjena, pretvorilo se u neviđenu dramu!Za to je odgovoran optuženi Naser Palislamović, koji se sumnjiči da je organizator terorističkog napada. On je na najprizemniji način vrijeđao državnu sutkinju Tatjanu Kosović i tužiteljicu Ozrenku Nešković, saznaje sarajevski Dnevni avaz.

Inače, Sud BiH produžio je pritvor Čauševiću, Palislamoviću, Adnanu Haračiću Maci za tri godine od dana potvrđivanja optužnice, a Eminu Osmanagiću, Nedžadu Keški i Harisu Špagi za godinu. Pritvor je produžen zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i sudionike, ponavljanja krivičnog djela ili njegovog dovršavanja te zbog mogućeg narušavanja javnog reda i mira. Palislamović je provokacije započeo već od prozivke prisutnih. Na pitanje je li u sudnici, Palislamović je rekao da su ga „zamijenili i da nisu doveli pravog". Tvrdeći da ne priznaje Državni sud, pozvao je sutkinju da „ide dalje". Potom je uz iritantan smijeh kazao sutkinji Kosović da je „budala" i da „nije normalna".

Lavina uvreda

Kada je sutkinja Kosović upitala Haračića je li oženjen, Palislamović je dobacio: „Čeka tebe", a potom ponovio da joj „treba psihijatar". Nadalje, svoje provokacije prebacio je na tužiteljicu Nešković. Dok je ona iznosila obrazloženje zašto bi pritvor optuženima trebao biti produžen, Palislamović je povikao: „Skrati, šta si razdužila!"

- Bolje reci gdje si sakrila bijeli „nissan". Pokvarenjačice jedna... Lažljiva droljo. Kurvo mušrička... Poslat ću ti ja čovjeka da ti pokaže gdje je „nissan", da vidiš s kim imaš posla... Vi ste gamad jedna mušrička! Bili ste u kanalizacijskom materijalu. Vi ste stvoreni od ugruška. Otkud vam pravo da mi sudite - uzvikivao je sumanuto Palislamović udarajući snažno šakom o sto i govoreći da je vjernik.

Uzvici u sudnici: Allahu ekber!"


Potom je dva puta u sudnici uzviknuo: „Allahu ekber!"

Do sada neviđeni incident u Državnom sudu okončan je kada je sutkinja Kosović naredila policajcima da pomahnitalog Palislamovića odvedu iz sudnice. Zbog ovakvog ponašanja Fahrija Karkin, Palislamovićev odvjetnik po službenoj dužnosti, jučer mu je otkazao punomoć. Istakao je da, iako je branio svašta, neće braniti čovjeka koji ne poštuje Državni sud i odrekao se svih naknada.

Tužiteljica Nešković objasnila je da Tužiteljstvo BiH raspolaže ogromnim brojem dokaza protiv optuženih, njih 94, kao i izjavama brojnih svjedoka. Ti dokazi, prema njoj, dovoljni su za zaključak da su optuženi počinili nedjela za koja se terete.

Upozorila je da je veliki broj svjedoka istakao zabrinutost za svoju sigurnost. Nadalje, govoreći o mogućnosti da optuženi na slobodi ponove djelo, naglasila je da su pojedini optuženi čak od 2008. godine u Bugojnu sakupljali ogromne količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koje su namjeravali koristiti za izvođenje terorističkih napada na neodređene mete. Oružje je otkriveno tek nakon napada u Bugojnu. Istraga, podvukla je, do sada nije pokazala od koga su nabavljali oružje i kako su došli do novca kojim su ga plaćali, što je posebno interesantno.

- Oružje je sakupljano niz godina. Kako se za njega nije znalo, mogli bi ga ponovo neprimjetno sakupiti. Otkrivena je još jedna eksplozivna naprava koja je bila pripremljena, zajedno sa štapinom i kapislama. Nju je optuženi Haračić (nakon napada, op. a.) iskopao iz zemlje i bacio u rijeku Vesočnicu - rekla je Nešković.

Odvjetnici su jučer ukazali na to da je optuženog Kešku u pritvoru u KPZ-u Orašje jedan od čuvara vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Zbog toga, ali i ekonomičnosti, zatraženo je da optuženi budu premješteni u pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu.

Za što su ranije osuđivani

NASER PALISLAMOVIĆ Krivotvorenje, nasilje u obitelji, ugrožavanje sigurnosti

ADNAN HARAČIĆ Krađe

EMIN OSMANAGIĆ Razbojništvo

HARIS ŠPAGO Oštećenje tuđe stvari

„Paušalne ocjene"

Tražeći oslobađanje svojih klijenata, odvjetnici optuženih ukazivali su na neprimjerenost načina na koji je Tužiteljstvo BiH dostavljalo dokaze. Prema njima, ne postoji dovoljno dokaza koji konkretiziraju odgovornost svakog od optuženih te se o opasnostima od bijega ili utjecaja na svjedoke govori paušalno i bez dokaza da će se to zaista desiti.

Haris Čaušević: Nisam Bošnjak, nego Bosanac

Obraćajući se sudu, optuženi Čaušević rekao je da se tužiteljica ponaša „kao vidovita Džemila" i da napamet govori da su građani Bugojna zabrinuti njegovim eventualnim puštanjem da se brani sa slobode. Prema njemu, u ovom slučaju provodi se „socijalni inžinjering" i propaganda kako bi u javnosti bio osuđen i prije službene presude. Tražio je da se u njegovim podacima ne navodi da je Bošnjak, jer se nacionalno izjašnjava kao Bosanac.

- Žele od mene stvoriti pećinskog čovjeka. Tvrde da sam želio likvidirati sve političare, što je glupost. Nisam ja Radovan Karadžić. Ovo je politička optužnica... Upozoravam sud da ne nasjeda na ovakve stvari. Tužiteljica je znala da sam ja mučen, ali je to zataškavala. Željeznim šipkama slomili su mi nogu. Zato skrivaju moje fotografije iz istrage. Nemojte biti ti koji će proizvoditi terorizam, pustite me na slobodu - kazao je, između ostalog, optuženi Čaušević.

On je od sutkinje Kosović tražio da mu u zatvor donesu laptop, što je ona odbila. Naveo je da u tom slučaju neće biti odgovoran ako na internetu neko bude koristio njegov identitet i pisao svakojake stvari, prenosi Avaz