Turistička anketa o putovanjima građana BiH

putovanje

U kojoj vrsti smještaja ste tijekom putovanja proveli najveći broj noćenja, je li u hotelu, hostelu, motelu ili možda kod rodbine ili prijatelja?

Ovako, parafrazirano, glasi jedno od pitanja obuhvaćenih anketom o turističkim putovanjima građana BiH, koju statističke institucije BiH provode od ove subote pa sve do 31. listopada.

Za potrebe ovog istraživanja biti će anketirano 5.650 slučajno odabranih domaćinstava, od kojih je 3.300 iz Federacije BiH, 1.700 iz Republike Srpske i 650 iz Brčko distrikta BiH, prenose Nezavisne.com.

Anketni list sadrži više desetina pitanja koja se odnose na vaša, bilo poslovna, bilo privatna putovanja, s tim što bi se trebalo izjasniti i na upit koliko ste novca trošili.

"Jeste li Vi ili neko od članova Vašeg domaćinstva imali višednevno putovanje (s najmanje jednim noćenjem) u poslovne ili privatne svrhe (radi odmora, posjete prijateljima, rodbini i slično), od siječnja do rujna 2019", glasi jedno od pitanja.

Pitati će vas anketari i, od ukupnog broja, koliko je privatnih, odnosno poslovnih putovanja bilo izvan BiH.

Trebalo bi se izjasniti i koja je bila glavna svrha vašeg putovanja pa ćete, primjera radi, moći navesti kako je u pitanju odmor na moru ili na planini, skijanje, obilazak kulturnih znamenitosti, posjeta obitelji i prijateljima, kupovina i slično.

 Ispitivače će zanimati i šta vas je privuklo da idete na odabranu destinaciju - je li je to grad, morska obala, seoski pejzaž, kruzer, planine...

Na anketnom listiću obuhvaćeno je i pitanje koje se odnosi na glavno prijevozno sredstvo koje ste koristili - automobil, autobus, voz, avion, brod...

"Koliko su iznosili ukupni troškovi paket aranžmana iskazani u KM? Koliko su iznosili troškovi za prijevoz? Koliko su iznosili troškovi za smještaj? Koliko su iznosili troškovi za hranu i piće u ugostiteljskim objektima", glase neka od pitanja na koja bi, zakucaju li vam anketari na vrata, trebalo da odgovorite.

Ukoliko u proteklih devet mjeseci niste imali putovanja, izjasniti ćete se je li je razlog, recimo, zato što ih ne volite, ili je u pitanju nedostatak slobodnog vremena ili pak nedostatak novca.

Upravo je ekonomsko stanje u BiH jedan od područja koji će ovim anketiranjem biti iskristalisan.

"Podaci iz ankete služe za izračunavanje većeg broja statističkih indikatora koji predstavljaju značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji i doprinose izgradnji i razvoju modernog statističkog sustava i stvaranju pouzdane statistike", priopćeno  je iz Agencije za statistiku BiH.

Kako dodaju, svrha istraživanja "Turističke aktivnosti stanovnika BiH" je prikupiti podatke o nacionalnom turizmu, odnosno o putovanjima stanovnika BiH starosti od 15 i više godina. Pozivaju vas na sudjelovanje.

"Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nositelje domaćinstava za aktivnu suradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantiraju kako će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti osobnoh podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe", uvjeravaju iz Agencije.

BROJ DOMAĆINSTAVA KOJA ĆE BITI ANKETIRANA

3.300 iz Federacije BiH

1.700 iz Republike Srpske

650 iz Brčko distrikta