Trusina: Mučki ubijeno 18 civila Hrvata i 4 pripadnika HVO-a, a svjedok Arnautović 'nije čuo za zločin u Trusini 1993.'

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini
...nekoj brigadi, obvezna izvijestiti pretpostavljene u slučaju postojanja kaznenog djela."Zapovjedništvo brigade je odgovorno korpusu kojem pripada. Zapovjednik korpusa dužan je pretpostavljenog izvijestiti o postojanju nekog kaznenog djela. Dijelovi pridodane jedinice nisu oslobođeni izvješćivanja redovitom linijom", rekao je svjedok Arnautović odgovarajući na pitanja optuženog Zulfikara Ališpage.

Svjedok je kazao da nije vidio da je Specijalni odred za posebne namjene "Zulfikar" u travnju 1993. godine imao vojnu policiju i obavještajno-sigurnosno tijelo, kojima bi se moglo prijaviti moguće kazneno djelo.

Arnautović, bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost Prvog korpusa ABiH, rekao je da nema saznanja da je Specijalni odred za posebne namjene "Zulfikar" bio u sastavu istog korpusa u kojem je on bio.

"Nikad me zapovjednik nije upoznao je li odred ušao u sastav Prvog korpusa niti sam takvo nešto vidio iz izvješća", rekao je svjedok Arnautović.

Za ubojstva 18 hrvatskih civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. travnja 1993. godine, terete se Mensur Memić, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Stožeru Vrhovnoga zapovjedništva ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica", sudjelovali u napadu na Trusinu i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik zapovjednika odreda "Zulfikar". Optuženi Ališpago, bivši zapovjednik istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su sudjelovali u strijeljanju.

Svjedok Arnautović je s davanjem iskaza počeo 17. listopada ove godine, kada je rekao da tijekom 1993. nije čuo da je u Trusini počinjen zločin.

Nastavak suđenja zakazan je ponedjeljak, 24. listopada ove godine, kada je planirano da iskaz daju nova dva svjedoka Tužiteljstva BiH. (BIRN BiH - Justice Report/F)