Trošarine se povećavaju samo za biogoriva, za 0,15 KM se povećavaju cestarine

Vijeće ministra BiH, bijeli kruh, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministra BiH, Vijeće ministara, trošarina na naftu, trošarine, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH

... u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izmijenjeni prijedlog s pratećim poboljšanjima je usuglašen na razini ministara financija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konzultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta.

Set zakona o trošarinama je upućen u daljnju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicijskog cklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi vidilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih gospodarskih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta, priopćeno je iz Vijeća ministara.