Troje spašeno, za najiskusnijim hrvatskim alpinistom traga 60 spasitelja sa psima i ogromnim reflektorima

Tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista, pripadnika HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gopsića i Zadra. Riječ je o Edvardu Retelju (52), Daliboru Filipoviću (32), Domagoju Laušiću (28) i Toniju Đogasu (27).

HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spasitelja i dva liječnika HGSS-a i odveo dvojicu alpinista u bolnicu, dok se za četvrtim još uvijek traga.

Na terenu je više od 60 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg.

Doznaje se da alpinisti imaju višestruke prijelome, no da nisu u životnoj opasnosti, a za Reteljem se i dalje traga.
Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu.Četvorica alpinista koji su se ranije danas uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti, a dvojica od njih su i naši prijatelji i kolege gorski spašavatelji. Ova akcija poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime u akciji sudjeluju članovi iz većeg dijela Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. U ovim trenucima okupljaju se novi timovi spašavatelja koji će se rano ujutro pridružiti u potrazi.

livno-online.com