Trebalo bi poboljšati rad privatnih tvrtki i povećati broj zaposlenih

Trebalo bi poboljšati rad privatnih tvrtki i povećati broj zaposlenih

Masovne migracije

Nakon nedavno održane tematske sjednice Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, kako tvrde iz Udruge poslodavaca, zaključeno je da zakone trebaju pripremiti federalna Vlada i resorna ministarstva te ih uputiti u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu s Ustavom FBiH. Vlada je zadužena da u istom roku bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za prostor FBiH.

Posljednji zaključak s tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jest da dva akta iz ovog seta, zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak, ne mogu biti razmatrana ako među njima ne bude i treći, a to je Zakon o povećanju minimalne plaće u FBiH. Poslodavci, koji se zbog masovne migracije ljudi u zemlje EU-a suočavaju s problemom zapošljavanja kvalitetne radne snage, od Vlade i Parlamenta FBiH traže usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Traži se usvajanje po žurnom postupku i pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koji su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sustavima, o cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Siva ekonomija

"Mi moramo stvoriti pretpostavke za jedan ubrzan ekonomski rast. Ono što nam se događa u posljednje vrijeme sve je intenzivniji odljev radno-sposobnog stanovništva i s tim bismo vrlo brzo mogli imati značajan problem. Siva ekonomija jedan je od velikih problem BiH. Prema procjenama, ona čini od 20 do 25 posto BDP-a.

To je nešto protiv čega ćemo se morati boriti", kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH. Udruga poslodavaca FBiH pripremila je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji gospodarskih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim pristojbama i tarifi federalnih administrativnih pristojbi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH", stoji u zaključku Udruge.

Također, prema dogovoru, u budućem donošenju zakona, koji se, prije svega, odnose na područje razvoja ekonomije i socijalnog dijaloga u obama domovima Parlamenta Federacije BiH, ali i federalnoj Vladi, više neće biti samo i jedino odluke političkih dužnosnika. U raspravu oko izgleda budućih zakona ući će ekonomski stručnjaci, vlasnici privatnih tvrtki, ali i predstavnici sindikata kako bi se sinergijom donosile odluke koje će ići u korist svih razina društva u BiH.

vecernji.ba