Tražimo da nositelji lista budu političari koji će provoditi politiku zaštite nacionalnih interesa

Postojavanje postrojba HVO-a.
...održanom povodom predlaganja stranačkih nositelja lista i priprema za predstojeće Opće izbore 2014., doneseni su sljedeći zaključci:

- Tražimo uspostavu prisege za sve predstavnike Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se budu našli na listama stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. Prisega mora biti javna i mora obvezivati svakog pojedinca.

- Tražimo da nositelji državnih, federalnih i županijskih lista budu političari koji će provoditi politiku zaštite nacionalnih interesa i koji će nositi teret vraćanja ustavnih nadležnosti koje su neustavno prenesene na federalnu razinu, kao što je Ministarstvo kulture i obrazovanja i sve druge ovlasti, kako je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom, te iz podijeljene nadležnosti između županija i federacije.

- Posebno tražimo imena nositelja aktivnosti koji će implementirati Zaključke s 21. izvanredne sjednice Doma naroda, održane 06. lipnja 2014., a koji se odnose na branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

- Za sve nositelje lista smatramo obvezujućim javno obraćanje hrvatskom narodu u BiH kako bi sa sigurnošću mogli utvrditi kako je osoba s liste osoba koja poznaje današnju negativnu političku zbilju hrvatskog naroda u BiH i koja može ponuditi konkretan program rješenja za popravljanje položaja hrvatskog naroda u BiH.
Smatramo kako nositelj liste na bilo kojoj razini mora podrazumijevati neupitnu nacionalnu i stručnu izvrsnost i upravo stoga želimo da upravo nositelji lista progovore o položaju hrvatskog naroda u BiH.

- Tražimo uspostavu nacionalnog tužiteljstva u Hrvatskom narodnom saboru BiH koje će pripremiti i podnijeti kaznene prijave protiv osoba i institucija koje su zlonamjerno, politički i planski svjesno kršili ustav i zakon s ciljem slabljenja hrvatske nacionalne ustavno-pravne pozicije, preusmjeravanja novčanih sredstava, i koje će blagovremeno reagirati na svaku uvredu ili zlouporabu prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Konkretno, mi, Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata, tražimo da se podigne kaznena prijava protiv Zukana Heleza i njegovih suradnika, Vjekoslava Čambera i njegovih suradnika s Instituta za medicinsko vještačenje i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje zbog kršenja ustava te zlouporabe ovlaštenja i položaja.

- Tražimo da se naše hrvatsko Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH te Institut za društvena istraživanja Sveučilišta u Mostaru stave u punu funkciju te da im se osiguraju potrebna sredstva za rad kako bi se mogli u potpunosti znanstveno uključiti u društveno-političke procese u BiH s jasnim ciljem zaštite i promicanja nacionalnih interesa na temelju provjerenih i utvrđenih činjenica i dokumenata. Mi ne želimo da nam drugi pišu i kroje povijest, negiraju nacionalnu kulturu i svakodnevno podvaljuju povijesne falsifikate, biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, biraju predstavnike u Domu naroda, povlače vitalne nacionalne interese protiv kanala na hrvatskom jeziku, te na taj način mijenjaju nacionalni i politički identitet hrvatskog naroda u BiH. Svi znamo kako takva politika prema hrvatskom narodu u BiH vodi samo ka jednom: stvaranju nove političke nacije u Bosni i Hercegovini, tj. bošnjačke nacije, koja pokušava izbrisati hrvatski identitet, jezik i kulturu hrvatskog naroda u BiH, što je nedopustivo i što smatramo prioritetom hrvatske nacionalne politike.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA                         UDRUGA ORGANIZATORA

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR                           OTPORA HVO U BIH

Petar Zelenika                                                                        Jadran Topić

 

 UDRUGA OBITELJI POGINULIH                                      HVIDRA MOSTAR                       

HRVATSKIH BRANITELJA HVO HB                                   Andro Perić

Jasna Zlomislić                                                                     

 

UDRUGA RODITELJA HRVATSKIH                                  UDRUGA UDOVICA DOMOVINSKOG

BRANITELJA POGINULIH U DOM.RATU                         RATA GRADA MOSTARA

Zdenko Perić                                                                          Marina Ćorić

 

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ                                UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA

DOMOVINSKOG RATA HR-HB                                          DOMOVINSKOG RATA HZ HB HNŽ

Zdenko Jurić                                                                          Mirko Krezić

 

UDRUGA NOSITELJA RATNIH

ODLIČJA HVO HB

Lazar Martinović