Traži se izručenje zbog sudjelovanja u zločinima nad zatočenim Hrvatima na području Mostara

šantićeva ulica u ratu
...Sjedinjenih Američkih Država gdje je osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je zatajio svoju ratnu prošlost sudjelovanja u zločinima nad zatočenim Hrvatima na području Mostara, javlja Index.hr.

"Nakon što budemo obaviješteni, Ministarstvo pravde BiH poduzet će sve potrebne korake u vezi zahtjeva za ekstradiciju", priopćili su iz Ministarstva pravde BiH na upit Balkanske istraživačke mreže (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina na području BiH.

BIRN navodi kako je Slobo Marić iz Mostara osuđen pred saveznim sudom u Jacksonvilleu u državi Florida na 18 mjeseci zatvora, jer je pri podnošenju zahtjeva za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH.

Marić (56) se izjasnio krivim u srpnju 2016. godine za nezakonito pribavljanje državljanstva jer tijekom procesa naturalizacije nije rekao da je bio zatvorski čuvar u Armiji BiH tijekom 1990-ih i osuđen za ratni zločin.

Prema podacima hrvatske strane, Slobo Marić bio je jedan od zamjenika upravitelja logora za Hrvate koji se nalazio u IV. Osnovnoj školi u istočnom Mostaru tijekom 1993. i 1994. godine, u kojima je zlostavljan veliki broj zatočenika, a pojedini su i preminuli.

Foto: Corbis