Trakavica o kardinalovom stanu se nastavlja: Kardinalov stan će u vlasništvo Vlade?

Služba za zajedničke poslove FBiH stvari je postavila pogrešno tako što je predložila da Vlada svoj stan od 59 kvadrata dodijeli u trajno vlasništvo nasljednici Fadila Smajovića, Emini Smajović, a da stan Ordinarijata od 86 kvadrata bude prenesen u Vladino vlasništvo, te da tu transakciju napravi sarajevska Općina Centar, saznaje Dnevni avaz.

- Postavio sam pitanje kako ćemo mi dodijeliti jednoj strani stan u trajno vlasništvo, a da stan u kojem je kardinal Puljić damo u trajno vlasništvo Vlade. To bi značilo da bi, dok god ne bude zakona o restituciji, a znamo koliko je neizvjesno njegovo donošenje, svaka naredna vlada mogla reći da je to njen stan i problematizirati stanarsko pravo kardinala - izjavio je za "Dnevni avaz" federalni dopremijer Gavrilo Grahovac.


On je pojasnio da je potom Vlada odlučila problem riješiti tako što će stan na Grbavici dodijeliti Ordinarijatu, s kojim će Smajovići direktnom sudskom nagodbom izvršiti zamjenu tog i stana u Ulici Kaptol, te će na taj način u njemu kardinal Puljić moći trajno ostati.

Zbog svega, Vlada je prekjučer tek zadužila Ministarstvo pravde, Ured za zakonodavstvo i Službu za zajedničke poslove FBiH da sačine cjelovit prijedlog i kompletiraju dokumentaciju, uz mogućnost dodjele stana Ordinarijatu na drugoj lokaciji u Sarajevu, a koji bi služio kao zamjenski stan za obitelj Smajović.

Prema riječima Grahovca, među materijalima na sjednici Vlade nedostajala je i pisana suglasnost obitelji Smajović o pristanku na zamjenu stana, ali je rečeno da ta izjava postoji i da će je priložiti odvjetnik. Fahrudin Ibrišimović, odvjetnik Smajovića, jučer je za Avaz potvrdio da pisana sUglasnost postoji te pojasnio kako još čeka da od Vlade dobije prekjučerašnju odluku o načinu rješavanja ovog stambenog spora.