Državljani Turske u BiH mogu putovati bez viza na temelju reciprociteta.

izbjeglice
Policijske službe u Bosni i Hercegovini registrirale su povećani broj dolazaka državljana Turske u tu zemlju koji potom lažno se predstavljajući kao Sirijci preko Hrvatske pokušavaju emigrirati u druge države članice Europske unije, potvrdio je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kako ga u utorak citira sarajevski ‘Dnevni avaz'.

‘Radi se o građanima Turske koji legalno uđu u BiH i onda se zapute prema bihaćkoj regiji gdje pokušavalu ilegalno ući u Hrvatsku', kazao je Ujić pojašnjavajući kako je u proteklih nekoliko mjeseci zabilježemo više od 60 ovakvih slučajeva.

Državljani Turske u BiH mogu putovati bez viza na temelju reciprociteta, a Ujić upozorava na procjenu kako će ovakvih zloporaba sustava bezviznog putovanja u budućnosti vjerojatno biti sve više.

Granična policija BiH pokušava spriječiti ilegalne prelaske u Hrvatsku i u tome ima nekih rezultata a neke ilegalne migrante hvata i hrvatska polciija koja ih onda vraća u BiH.

Posljednju veću skupinu u kojoj je bilo 14 ovakvih migranata policajci u BiH otkrili su 4. studenog pri pokušaju ilegalnog prelaska granice s Hrvatskom.

Dodatni je probem to što je identitet takvih osoba vrlo teško provjeriti i utvrditi jer ih policija uglavnom zatiče bez bilo kakvih dokumenata. Tek nakon dugotrajnih povjera kada se utvrdi da je rječ o državljanima Turske, njih se iz BiH deportira natrag u zemlju iz koje su došli.