Tomislavgrad: Branitelji uče mlade o pčelarstvu

pčelarstvo, branitelji, Tomislavgrad
Kutleša je jedan od osnivača ove Zadruge, koja je 2015. godine okupila ratne veterane ovog kraja, s ciljem njihovoga uključivanja, okupljanja i obuke o pčelarstvu. Iz godine u godinu Zadruga se širi te je kroz nedavno pokrenutu praksu za učenike Srednje strukovne škole Tomislavgrad postala primjer rada s mladima u lokalnoj zajednici.

„Zajedno, kroz Zadrugu, možeš puno toga, a sam ništa. Trebalo nam je neko vrijeme da spremimo pravu recepturu za pčelinju pogaču,a ove godine smo pogodili pravu. Sada radimo posao, planiramo ići na 500 košnica, mobilni smo, koristimo nove tehnologije poput ‘SMS vage' kojom pratimo pčelinje paše i tako pokrivamo jedan širi prostor. Sljedeći izazov bio nam je početi uključivati nove generacije u ovaj proces, dati im širinu i osjećaj da mogu sami svojim rukama napraviti nešto", govori nam Kutleša.

Učenici dolaze na praksu u dvije smjene, te uče i izravno sudjeluju u pravljenju pčelinjih pogača. Djecu iz okolnih sela dovozi školski bus, a navečer Leon i članovi Zadruge sami ih razvoze kućama.

„Roditelji su presretni, učenici sretni, došli su na praksu - nauče nešto, kako se prehranjuju pčelinje zajednice i općenito o pčelarstvu, dobiju svoje zadatke i odgovornost te na kraju i zarade svoj novac. Netko od nas iz Zadruge uvijek je prisutan, vodimo računa, pokazujemo im recepturu, djeca naprave veliki posao. Pričali su mi da na nekim drugim praksama uvijek imaju osjećaj da nekom smetaju, a ovdje osjećaju da doprinose. To je upravo ono što im treba", dodaje Kutleša.

Kroz saradnju s USAID/Sweden Projektom razvoja tržišne poljoprivrede II (USAID/Sweden FARMA II) nedavno su nabavili mikser za pravljenje „pogača za pčele" koja služi prehrani pčelinjih društava, a u pripremi je realizacija platformi s prikolicama koje će olakšati mobilnost košnica. Također, pokrenuli su obuku za pčelare, a uskoro se očekuje nabavka i dodatne opreme. „Ova suradnja s FARMA II Projektom nam je pomogla da moderniziramo lokalno pčelarstvo, ostvarili smo odličnu suradnju s djelatnicima koji rade na ovom projektu.

Nekako mislim da je važno da znaš šta očekuješ od projekta. Nekad ljudi tragaju za sredstvima, ali nemaju neku širu sliku o onome što zaista očekuju. Pogledajte ovu djecu, to je jedna pozitivna priča za grad, zadovoljstvo mi je što možemo biti jedna dobra priča koja iz Tomislavgrada šalje poruku da može bolje, da su naša djeca vrijedna i da mi imamo srca i da smo spremni raditi najbolje za njih i za zajednicu", poručuje nam Leon.

Uskoro će kraj školske godine u Tomislavgradu, a neki od učenika stečeno znanje koristit će u domaćinstvima. Leonu Kutleši i ostalim članovima zadruge njihov osmijeh je dovoljno dobra poruka, priopćeno je iz USAID-a.

 

tomislavcity.com