Tko u BiH ima pravo na policijsku zaštitu, a tko koristi ‘treptače’ nezakonito?!

policijska zaštita, BIH

Na uglavnom lošim i nepreglednim bosanskohercegovačkim prometnicama, koje su rizične i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovito se mogu sresti kolone od najmanje tri crne limuzine ili terenca s uključenim plavim i crvenim svjetlima kako jure i pretječu sve koji su im na putu bez obzira na rizik koji time izazivaju, piše Dnevni list

Zlouporaba zakona

Gotovo svi istaknutiji dužnosnici u BiH, a takvih s obzirom na komplicirani administrativni ustroj vlasti ima na desetke, koriste pravo na službena vozila koji uz to imaju barem po jedno, a često i dva i više vozila u pratnji. Velika polemika se vodila oko toga tko sve ima pravo da u koristi rotacijska svjetla, s obzirom da se ovaj zakon nerijetko zloupotrebljava.

Posebnu fizičku i tehničku zaštitu pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ima 27 osoba. Prema zakonskim propisama, osiguranje tijekom cijelog mandata imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, glavni državni tužitelj, predsjednik Suda BiH i osobe koje se štite po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Vijeća ministara BiH.

Političari nižih razina vlasti nemaju policijsku zaštitu, ali da bi lakše prošli na cestama neki od njih su se dosjetili da u službene automobile ugrade “blinkere” ili “treptače”, to jeste rotaciona svjetla. Iako za ovo ne postoji nikakva zakonska odredba, ne postoje specijalne policijske kontrole koje kažnjavaju ovakvu vrstu prestupnika. YouTube je prepun primjera bahate i nesavjesne vožnje vozača ovakve vrste vozila.

„Korumpirana i bezobzirna kasta“

Podsjetimo, veleposlanik Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki prije nekoliko godina pristojno je i odmjereno očitao lekciju političarima u BiH rekavši im „da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima“.

U pisanoj izjavi, između ostalog, kritizirao je bespotrebne policijske pratnje političarima kako bi oni mogli “brzom i bezobzirnom vožnjom” ugrožavati druge sudionike u prometu. Pored toga, kaže veleposlanik, “potpuno zanemaruju važeće prometne propise i bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge sudionike u prometu”.

Čak su do unazad dvije godine, kad se izmijenio zakon, političari pod zaštitom imali prednost nad kolima Hitne pomoći i vatrogasaca. Naime, u 2017. je izmijenjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca, odnosno prednost političarima koji imaju pravo na pratnju.

Obilježiti službena vozila uz jasne oznake kome pripadaju

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović podnio je inicijativu da se propiše označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način, kako bi se znalo da je riječ o službenom vozilu i kako bi se znalo kojoj instituciji pripada.

Magazinović je zatražio da se Vijeće ministara BiH obaveže da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u Institucijama Bosne i Hercegovine, a sve u svrhu sprečavanja njihove zloupotrebe.

– Čest je slučaj da uposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl. Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje naklonost’ u okviru pojedinih institucija – stoji,između ostalog, u obrazloženju inicijative.