Tko te jednom izda, izdat će te i drugi put

Postojavanje postrojba HVO-a.

..., a tiče se svih kategorija branitelja proizišlih iz Domovinskog rata, tiče se stečenih prava branitelja iz Domovinskog rata, želimo upoznati javnost posebice hrvatske branitelje, članove njihove obitelji kako se u Federalnom ministarstvu branitelja priprema izmjena temeljnih načela zakona o dvokomponentnosti oružanih snaga u Bosni i Hercegovini ( HVO i Armija BIH ) koje su sudjelovale u Domovinskom ratu sa jasnom nakanom da na temelju famoznog članka 157. Ustava Republike Bosne i Hercegovine dovedu u pitanje legalnost i legimitet Hrvatskog vijeća obrane.

Znajući kako je udruženi zločinački pothvat montirana politička izmišljotina, koju je osmislila Stranka demokratske akcije na čelu sa tadašnjim predsjednikom Alijom Izetbegovićem i protivnici politike dr. Franje Tuđmana u Republici Hrvatskoj, kako bi se uspostavila ekvidistanca tj. podjednak razmak BIH prema Zagrebu i Beogradu.
Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je bio izložen agresiji još 1991. godine (Uništa i Ravno) od strane Velikosrpske politike u isto vrijeme kad je izvršena agresija i na Republiku Hrvatsku i to vrijeme se može smatrati kao počecima stvaranja Hrvatske obrambene komponente u Bosni i Hercegovini i koja je bila u vojnom savezništvu sa Hrvatskom vojskom u Republici Hrvatskoj.

Svakome tko poznaje geopolitičku povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine vidljivo je kako se većina vojnih operacija Velikosrpskog agresora provodila sa teritorija Bosne i Hercegovine uz prešutnu suglasnost tadašnjeg političkog vodstva u Sarajevu.
Zahvaljujući savezništvu dragovoljaca Hrvatskog vijeća obrane i dragovoljaca Hrvatske vojske hrvatski narod je uspio zaustaviti agresiju i ishoditi neovisnost i međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Za razliku od hrvatske komponente u BIH, bošnjački politički vrh na čelu s Alijom Izetbegovićem prokockao povjerenje i savezništvo hrvatskog i bošnjačkog naroda i zbog vlastitih političkih i povijesnih pogreški i prosudbi nije uspio formirati kvalitetnu i pripremljenu vojsku za predstojeći oružani sukob što je izazvalo katastrofalne posljedice za muslimane bošnjake ali i Hrvate koji su se uzdali u njihovu borbenu spremnost.

Takva politika je dovela do unutarnje podjele Bosne i Hercegovine gdje je srpski agresor zauzeo skoro 70% teritorija Bosne i Hercegovine.
Splitski sporazum je temeljni ugovor koji definira sveukupne odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i hrvatskog i bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i različitost vojnih komponenti u Bosni I Hercegovini.

Ovaj sporazum u vrijeme kada je nastao jasno govori koliko bi sve bilo odlučnije i učinkovitije, sa puno manje žrtava da je Alija Izetbegović imao političku zrelost u vrijeme kada je evidentno bilo kako će Hrvatska i Slovenija istupiti iz Jugoslavije kao odgovor na srpsku hegemoniju i sve veću agresivnost službenog Beograda i da je tada prihvatio pruženu ruku hrvatskog naroda, Domovinski rat bi bio puno vojno ravnopravniji prema agresoru, a civilno stanovništvo bi se spasilo ogromne tragedije i genocida.

Nažalost tko te jednom izda, izdat će te i drugi put, što se i dogodilo kada je Hrvatska država pomogla pripremiti i naoružati pripadnike Armije BIH koji su vrlo brzo nakon naoružavanja i zbrinjavanja svojih izbjeglica u Republici Hrvatskoj svoje vojne i političke ciljeve usmjerili na prostore koje je obranilo Hrvatsko vijeće obrane.

Danas nitko nema pravo vršiti pregovore u ime branitelja Hrvatskog vijeća obrane iza zatvorenih vrata dovodeći u pitanje legalitet i legimitet Hrvatskog vijeća obrane, njegove povijesne zasluge za obranu hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine i dogovarati političke ustupke koji mogu dodatno kriminalizirati časnike i vojnike Hrvatskog vijeća obrane.
Ministar Salko Bukvarević nije ministar koji uvažava Hrvatsko vijeće obrane, ni na koji način ne želi omogućiti predstavnicima hrvatskog naroda kadrovsku balansiranost unutar Ministarstva želeći zadržati dominaciju Armije BIH nad komponentom HVO-a.

Pozivamo sve predstavnike braniteljskih udruga da zatraže upit od Ministarstva branitelja ali i naših političkih predstavnika u Federaciji BIH tko dogovara izmjene i dopune temeljnih zakona i zašto se o tome u javnosti šuti.

Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ-HB