Tko se najviše okoristio preko Lijanovića?

kordinacija udruga, Jerko Ivanković Lijanović, jerko lijanović, korist, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, robne rezerve, BIH, Jerko Ivanković Lijanović, federalna vlada, poplave, Lijanovići, Ivan Šušnjar, Amerika, lijanovic, Stipe Lijanović, Jerko Ivanković Lijanović, jerko lijanović, Mladen Ivanković Lijanović, Stipe Ivanković Lijanović, Lijanovići, Ivanković Lijanović
... aktualni zapovjednik Stožera civilne zaštite FBiH, ustanovili su brojne propuste i nezakonitosti koje upućuju na ozbiljna kaznena djela.

Prema informacijama iz nacrta revizorskog izvještaja do kojih je došao "Dnevni avaz", između ostalog je ustanovljeno da je Lijanovićevo ministarstvo pet milijuna KM za proizvodnju orijentiranu izvozu podijelilo bez kriterija, odnosno netransparentno i nepravično, i to uz kršenje Zakona o novčanim podrškama FBiH.

Javni pozivi

Revizori u dokumentaciji Ministarstva nisu uspjeli ustanoviti na koji su način odabrani korisnici ovih milijunskih sredstava. Također, ustanovljeno je da program poticaja za poljoprivredu, koji nikada nije odobrio Parlament FBiH, nema zakonsko uporište u oblasti mjera poticaja za izvoz.

Nadalje, prema navodima Dnevnog avaza, revizori su utvrdili da je jedan od javnih poziva za poticaj za izvoz "napravljen da uvjete mogu zadovoljiti samo dva poduzeća, ZD.I. Produkt iz Širokog Brijega i Milkos iz Sarajeva".

Kada je riječ o ovom širokobriješkom poduzeću, koje je povezano s "Lijanovićima", čiji je ministar suvlasnik, revizori su konstatirali ono o čemu je ranije pisao "Dnevni avaz", a to je da ga je ministar svojim rješenjem prvo iz registra izbrisao, da bi mu kasnije dodijelio poticaje.

Biljni resursi

Točnije, kako su naveli revizori, prema rješenju Ministarstva od 29. listopada 2013. godine, "ZD.I. Produkt" brisan je iz registra, ali su mu u prosincu te godine, ipak, dodijeljene podrške u iznosima od 99.496 KM i 77.651 KM.

Upitno je, kako navode revizori, i trošenje proračunskih sredstava od 505.000 KM na program "Biljni genetski resursi u poljoprivredi FBiH", jer nije prezentirana dokumentacija o tome kako ih treba implementirati.

Nije poštovao ni inspekciju

Da ministar Lijanović nije poštovao ni inspekcijske organe u FBiH, konstatirali su federalni revizori, navodeći da on nije postupio po nalazu FUZIP-a od 18. studenog da obustavi isplatu novčanih podrški za Vrtni centar "Lovre Međugorac" (687.936 KM), poduzeće "Staklenici" Čapljina (549.878 KM), Dragu Čuljka (248.666 KM) te poduzeće "Perčinović" Tomislavgrad (46.285KM).

Štoviše, ministar je u svom odgovoru naveo da Federalna inspekcija nije imala zakonsko uporište da izda ove nalaze?!

dnevni avaz