Tko ne diplomira mora se upisati po Bolonji ili se odreći diplome

Na žalost, veliki broj studenata koji su studirali po ranijem sustavu studiranja još nije stekao diplomu studija koje su ranijih godina upisali na nekom od fakulteta.

Poziv s Ekonomskog

Pitanje do kada i kako napokon završiti započete studije posebice je aktualizirano nakon nedavnog poziva studentima s Ekonomskog fakulteta, tvrdeći kako im je postavljen rok, 30 rujna ove godine.

-Ne vjerujem da ću moći uz ovakvu organizaciju i pripremu studija uspjeti dobiti diplomu. Što nam je alternativa. Pa ukratko postoje tri alternative za one koji studiraju po starom nastavnom planu i programu. Prvo je da odustanu, drugo je prebacivanje na studij po bolonjskom procesu čiji nam postupak nikad nitko nije ni objasnio niti itko zna reći što se događa u tom slučaju. Koji će ispiti biti priznati a koji ne? Na kojoj ćemo se godini studija naći u slučaju da nam je, primjerice, ostalo 6 ili 7 ispita? Treća solucija koja nam preostaje je prebacivanje na neki od fakulteta u Federaciji pa čak i u Republici Srpskoj koji imaju nastavni plan sličan ili pak identičan našemu. U tu mogućnost spada i studij na nekom od privatnih fakulteta koji u BiH niču kao gljive poslije kiše i koje opet većina studenata ne smatra da bi bili konkurentni s diplomama takvih fakulteta čije se metode studiranja i diplomiranja nerijetko dovode pod znak pitanja, tvrdi jedan od studenata koji je već davno apsolvent Ekonomskog fakulteta, naravno po starom programu. Slično je i na ostalim fakultetima, vrijeme istječe. Prema tadašnjim pravilima studiranja, većina fakulteta donijela je odluku da status redovitog studenta može najduže trajati šest godina, odnosno tri godine ako je upisao studij šestog stupnja, te još apsolventski staž koji traje godinu dana. Studentima koji studiraju na fakultetima po ovim pravilima, već istječe rok.

Različiti zakoni

Neke članice su opet usvojile zakon po kojem dužina trajanja studija ne može biti dulja od deset godina, odnosno pet za šesti stupanj obrazovanja. I studentima koji su upisani po ovim pravilima, ili je rok istekao, ili je tu negdje, davno je bila 2005. godina

- Pravilnike o statusu studanata, donosila je svaka članica Sveučilišta. Oni se ne razlikuju bitno a niti ima veliki broj studenata koji su apsolvirali a još nisu stekli diplomu. Na studentima je da svoja prava i obveze reguliraju na fakultetima. Naravno, oni koji nisu apsolvirali, prešli su na školovanje po Bolonjskom procesu i polagali su razlike, kaže Vojo Višekruna, pomoćniko rektora za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru

Rokovi su pomjerani konstantno, tako da su se popisi s rokovima crvenjeli od kemijske olovke kojom su unošene korekcije.

Iz razgovora s nekim bivšim studentima Večernji list doznaje kako su već podnosili zahtjeve fakultetskom vijeću za odgađanje, donoseći potvrde iz vojske, rata, sportskih klubova, liječnika i slično, tvrdeći kako po jednoj od tih osnova imaju pravo na odgodu rokova.

- Rješenje bi bilo da se organizira sastanak svih studenata po starom planu s dekanima fakulteta i Senatom sveučilišta. Nadalje, da se dogovore modeli za ispite ili pak nešto poput spomenute ljetne škole, ali koja bi bila znatno jeftinija, tvrdi naš apsolvent.

Vecernji.ba