Tko je kriv za višesatnu blokadu prometa na cesti Mostar - Sarajevo?

prometni kolaps, kolaps, snijeg, cesta

Dan nakon velikoga prometnog kolapsa prouzročenog snijegom, koji je trajao osam sati na cesti Mostar - Sarajevo i tijekom kojeg je smrtno stradala jedna osoba, glavno je pitanje: "Tko je kriv", piše Večernji list BiH.

Vozači kamiona koji su popriječili cestu u Donjoj Jablanici i na taj onemogućili adekvatno čišćenje cesta, policija koja nije isključila iz prometa sva vozila bez zimske opreme, tvrtka koja je zadužena za održavanje ceste u zimskim uvjetima... Više stotina putnika, koji su bili zaglavljeni u ovoj kilometarskoj koloni, tvrdi kako im nije jasno da je nekoliko centimetara snijega moglo napraviti takav kolaps. Svi oni pitaju se zbog čega se ceste nisu počele čistiti navrijeme.

Policija upozorila navrijeme

"Da je ralica prošla navrijeme, ništa se od ovoga ne bi dogodilo", tvrdi jedan od putnika. Iz Federalnog ministarstva prometa i veza pak smatraju kako je do kolapsa došlo zbog više različitih čimbenika. "Različiti čimbenici doveli su do situacije potpune neprohodnosti u lokaciji Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme do zakašnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice. Federalno ministarstvo prometa i veza poduzelo je sve aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti u cilju normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17, lokacija Donja Jablanica. Ministarstvo je u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, tj. s JP Ceste FBiH koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju izravnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u FBiH", navedeno je iz ovog Ministarstva. Ističu kako je Ministarstvo uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije. Također, federalni ministar prometa i veza Denis Lasić je 30. listopada 2018. godine formirao i imenovao Stožer zimske službe, koji se sastoji od predstavnika svih institucija nadležnih za reguliranje prometa u zimskim uvjetima. Stožer se sastoji od predstavnika ministarstva prometa, unutarnjih poslova, BIHAMK-a, AMS-a u BiH te predstavnika JP Ceste Federacija. "Stožer zimske službe proglasio je zimske uvjete na magistralnim cestama 14. prosinca 2018. te je upozorio na hvatanje snijega na kolnicima, ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, mogućnost zaleđivanja kolnika, kao i stvaranja snježnih nanosa te da, sukladno navedenoj situaciji, predstavnici MUP-a mogu iz prometa isključiti priključna vozila dok se ne osiguraju sigurniji prometni uvjeti", ističe se u priopćenju Federalnog ministarstva prometa i veza. Iz MUP-a HNŽ-a pak ističu kako je u utorak već u ranim satima na ovoj prometnici bilo poledice i leda. Policijski službenici izišli su na teren te upozorili nadležne službe za održavanje prometnica na tu činjenicu.

Obveza održavanja

Navode i kako je policija regulirala i preusmjeravala promet sprečavajući stvaranje čepova i zastoja te upozoravala i isključivala one koji nemaju odgovarajuću zimsku opremu. "Na magistralnoj cesti, kojom prođe i više od 7000 vozila dnevno prometna policija MUP-a HNŽ-a ne može isključiti tisuću i više vozila iz prometa zbog neuvjetnih cesta koje nisu navrijeme čišćene i posute predviđenim materijalom za rastapanje leda i snijega", navode iz MUP-a HNŽ-a. Da određenu odgovornost za ovu situaciju ima i tvrtka koja je zadužena za održavanje cesta smatra i direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić.

"Mi imamo ugovor o održavanju tog dijela ceste s tvrtkom gosp. Babića iz Jablanice, koja je kupila Poduzeće za puteve iz Mostara - PZP.

- Ovo je već drugi put da se ovo događa, dogodi li se još jednom, predložit ću raskid ugovora. Jer oni moraju imati stalni automobil kod Komadinova vrela koji će tu stajati i čistiti - kazao je Pravdić. U ugovoru vrijednom 716.841 konvertibilnu marku, kojim se predviđa održavanje 126 kilometara ceste, stoji kako je tvrtka Putevi d.d Mostar, direktora Nermina Babića, dužna ugovorene radove izvoditi kvalitetno, u skladu s utvrđenom dinamikom i tako da se osiguraju uvjeti za siguran javni promet.

"U zimskim uvjetima ceste moraju biti stalno prohodne i sigurne za odvijanje prometa. Izvođač je dužan prije početka snježnih oborina obilježiti rubove kolosijeka i opremu ceste rubnim motkama u skladu s planom zimske službe", stoji, između ostaloga, u spomenutom ugovoru.

U utvrđivanje razloga prometnog kolapsa uključila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove.