Gradimir Gojer: Mostarski Hrvat koji stanuje, a ne živi u Sarajevu

Federacija BIH, Gradimir Gojer, BIH, Gradimir Gojer, Mostar, Sarajevo, BIH, Dobar loš zao emisija, Gradimir Gojer, Mario Vrankić, zbirka poezije, Gradimir Gojer
Prije sedam mjeseci oglasio se gospodin Gojer pismom predsjedniku R.Hrvatske Ivi Josipoviću:

"Živio sam i živjeti ću blagodet života na način bosanskohercegovačkim sa mekim, toplim, duševnim ljudima Muslimanima-Bošnjacima. Među njima se osjećam najsigurnije i nikakve me fantazme o terorizmu ne mogu odvojiti od ovoga tla, od ovih ljudi, ovih običaja i ovog življenja koje jeste europsko, i kome ne treba tutora, niti staratelja, niti oktroiranih glava, niti kojekakvih „supotpisnika" kojekakvih ugovora, sa bilo koje strane svijet". 08.04.2011.

Nedugo zatim za večernji list kaže:
„Osobno se bojim i za sebe. Naime, ja sam trenutno čovjek bez posla, s tri završena fakulteta i otvoreno kažem da ću svoje usluge ponuditi i Čoviću i Dodiku, jer ovdje nemam što jesti", kaže Gojer, prethodno apokaliptično predviđajući palestinske sudbine Hrvata i Bošnjaka u BiH".

Istoga dana gladni Gojer u mjestu gdje se osjeća najsigurnije sa toplim i duševnim ljudima prozborio je i ovo: "SDA i SDP vode antibosanskohercegovačku politiku. Izbacujući kvalitetne kadrove sa pozicija na kojima su do sada bili u velikim kompanijama, oni jednostavno dovode BiH, posebno Federaciju u poziciju da klecnu. . Za razliku od Srba, Hrvati nemaju ništa. To je naše trenutno stanje. Kada su u pitanju Bošnjaci, Federacija svakim danom sve više postaje bošnjački entitet, i ona je sve manje teritorija življenja Hrvata. Bošnjaci su apsolutni vladari Federacije BiH. Možda je ona mjesto stanovanja Hrvata, ali mjesto življenja - nije".09.11.2011.

U samo nekoliko mjeseci dvije priče koja jedna sa drugom nemaju ništa zajedničko. Da li je iz Gojer možda podvojena ličnost, ili je iz njega progovaralo  nešto drugo nije poznato, ali je nepojmljivo otkuda takva odstupanja u izjavama čovjeka koji se diči sa tri završena fakulteta. Ne prođe opet dugo Gojer je opet na naslovnicama. Naravno, opet sa drugom pričom. Ovoga puta iz mjesta stanovanja, ali ne i življenja grmi riječima: Kao Hrvat i Mostarac osuđujem teze o hrvatskom stolnom gradu . 19.12.2011.

Tako kazališni redatelj, pisac, političar i ponosni vlasnik tri fakultetske diplome mudro zbori sa vremena na vrijeme. To što se ni on vjerojatno ne sjeća o čemu priča nema nikakve veze. Sarajevskim i bošnjačkim medijima jako je bitno što je pisao predsjedniku RH Ivi Josipoviću i što je rekao o Mostaru, ono što je nedavno pričao o Sarajevu i Federaciji u stilu Ivice Kostelića su naravno zaobišli.

Možda je za Gojera BiH jedno veliko kazalište, a on kao redatelj dobro zna da jedan glumac u istoj predstavi može igrati nekoliko uloga. Ovoga puta on je i reditelj, i glumac koji igra dvije uloge. Razlika je možda samo u tome što u jednoj ulozi svoj tekst zna napamet, a u drugoj ima šaptača koji mu pomažu izgovoriti sve što je izgovorio.

hercegovina.info