Tisuće policajaca čuvat će papu Franju u Sarajevu

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran

Tih 120 dana, koliko je ostalo do njegovog dolaska, brzo će proći i posebni timovi zaduženi za sigurnost već su se bacili na posao. Papin posjet Sarajevu ocjenjuje se u domaćim i međunarodnim krugovima kao jedan od najvećih sigurnosnih izazova u povijesti Bosne i Hercegovine, piše Dnevni list.

Prikupljanje informacija

Prema nekim izvorima, u Sarajevo, ali i mnoga druga mjesta u BiH, već su stigli posebni agenti iz inozemstva radi ‘promatranja terena' i prikupljanja informacija. Naravno, službene potvrde takvih informacija nemoguće je dobiti, a navodno se radi o obavještajcima iz Italije, Velike Britanije, Francuske i nekih drugih zemalja, koji se redovito uključuju u organiziranje Papinih putovanja po svijetu.

Isti izvori kažu da su u ovu operaciju uključeni i agenti američkih obavještajnih agencija CIA-e i FBI-a, ali i pripadnici Interpola i Europola.
Treba reći da je to redovita praksa inozemnih obavještajnih službi, uobičajena kada se organiziraju Papina putovanja, i one pružaju i stručnu pomoć policijskim i sigurnosnim agencijama država u koje Papa putuje. Prema informacijama do kojih smo došli, te aktivnosti u BiH su nešto pojačane zbog situacije u našoj zemlji i stanja u kojem se država nalazi.

Neki iskusni policajci iz regije, koji su i članovi međunarodnih policijskih institucija, već javno barataju podatkom da će u Sarajevu i BiH u svibnju i lipnju boraviti oko deset tisuća inozemnih obavještajaca.

Inače, kompletnom akcijom povodom dolaska pape Franje rukovodi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a u nju su uključeni i državna Agencija za istrage i zaštitu, državna Obavještajno-sigurnosna agencija, entitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova i u posebne stožere formirane za ovu priliku šalju svoje najbolje ljude.

Detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže se i držat će se u strogoj tajnosti. Izvjesno je jedno - svaki dio Sarajeva već se posebno kontrolira, isto tako i neka druga mjesta u BiH. Naši izvori kažu i da se sve osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.

Kršenje protokola

Prema prvim procjenama, za sigurnost pape Franje 6. lipnja u Sarajevu bit će zaduženo nekoliko tisuća domaćih profesionalnih policajaca od kojih će najveći broj biti u civilu.
To je u skladu s onim što se radi u drugim državama koje je Papa posjetio. Primjerice, u Jeruzalemu ga je čuvalo 8000, a u Ankari 2800 policajaca. Ili, u Rio de Janeiru za sigurnost Pape bilo je zaduženo čak 30.000 policajaca, nad gradom su letjeli helikopteri s posebnim kamerama i vlasti su priopćile da je to bila najveća policijska operacija u povijesti najvećeg brazilskog grada.

Svakako da će posebnu muku sigurnosnim službama i u Sarajevu zadavati već poslovična Papina neposrednost i njegove odluke da se sretne s ljudima jer ne želi biti u izolaciji od običnih ljudi.
U Sarajevo će biti dopremljen i Papin automobil, a poznato je da je on odmah nakon što je preuzeo dužnost poglavara Katoličke crkve odbio voziti se u blindiranom "papamobilu" i blindiranim limuzinama.

Papa Franjo sklon je i kršenju protokola i strogih sigurnosnih pravila koja određuje njegovo osiguranje. Primjera radi, pred predsjedničku palaču u Rimu tijekom svog prvog službenog posjeta Italiji nije stigao u papinskoj limuzini, nego u najobičnijem automobilu Ford Fiesta, a u pratnji je bilo tek nekoliko vozila vatikanske službe sigurnosti. Upravo ta služba je u stalnim problemima i zbog toga što se on noću iskrada iz kuće u kojoj živi i osobno hrani beskućnike oko vatikanskih zidova.
Naši izvori iz bh. policijskih i obavještajnih krugova jučer su nam kazali da već sada mogu jamčiti da će sigurnost pape Franje u Sarajevu tijekom dolaska, boravka i odlaska biti na najvećoj mogućnoj razini.

Misi koju će papa Franjo održati u Sarajevu, prema prvim grubim procjenama, prisustvovat će više od 100.000 ljudi. Očekuje se ogroman broj vjernika iz inozemstva, a najviše iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Francuske, Španjolske, Mađarske, Belgije...
Hotelima u Sarajevu i okolnim mjestima, ali i Zenici, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Travniku, već masovno stižu zahtjevi za rezervacije soba od sredine svibnja do sredine lipnja.

Ivan Šarić iz Tomislavgrada član Papinske švicarske garde

Za Papinu sigurnost zadužena je Papinska švicarska garda, a zanimljivo je da je njezin član 24-godišnji Ivan Šarić koji je podrijetlom iz Tomislavgrada. Ova posebna jedinica osim za Papu brine se i za sigurnost Apostolske palače i prati Papu na njegovim putovanjima.

Nakon što je prošao brojne provjere, Šarić je postao član Papinske švicarske garde u svibnju 2012. godine. Inače, služba svakog člana traje najmanje dvije godine.
Da bi se kandidiralo za člana Papinske švicarske garde, mora se u startu ispuniti sedam uvjeta - biti katolik, zatim švicarski državljanin, neoženjen, starosna dob je ograničena na 19 do 30 godina, visina ne može biti manja od 174 centimetra, mora biti odslužena obvezna švicarska vojna služba i potrebno je imati završenu srednju školu najmanje.