‘TIHI UBOJICA’: Skoro 400 tisuća građana BiH, među kojima i djeca, su dijabetičari

‘TIHI UBOJICA’: Skoro 400 tisuća građana BiH, među kojima i djeca, su dijabetičari

Svakog 14. studenog obilježava se Svjetski dan dijabetesa.

Ovu kampanju su 1991. godine pokrenuli Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti (dijabetesa) i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini, piše Dnevni list.

U RS besplatno, u FBiH se plaća

Gotovo pola milijarde žitelja planete boluje od dijabetesa, mnogi svjesni da imaju ovu bolest. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovni od dijabetesa boluje skoro 400 tisuća građana! Ovo je zemlja koja nema kliniku za dijabetes. Ovo je zemlja koja nema jedinstveni registar oboljelih, jedinstvenu dijabetološku zaštitu i, zavisno od županije do županije, dijabetološka zaštita tih ljudi se razlikuje.

Nekada se vjerovalo da od dijabetesa obole stariji, međutim, unazad nekoliko godina među oboljelima je i sve više djece, a to je rezultat modernizacije društva, vrlo brzog života gdje roditelji imaju vrlo malo vremena da se posvete djeci i gdje ta djeca obično jedu van svoje kuće.

Inzulinska pumpa za djecu 2.580 KM

Kao da nije dovoljno teška sama bolest, pacijenti u BiH su neravnopravni. Primjerice, za razliku od Republike Srpske, gdje je za pacijente osigurano sve besplatno, neravnopravan položaj je itekako prisutan u Federaciji BiH, a najbolje se oslikava kroz besplatne trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi.

Dok pacijenti stariji od 18 godina u Sarajevu dobijaju 50 trakica za 50 dana, u Tuzli imaju svega 100 komada godišnje. Sarajevski pacijenti inzulinsku pumpu dobijaju besplatno, dok djeca u Tuzlanskoj županiji za prvu pumpu moraju doplatiti 2.580 KM, a za zamjensku 3.500 maraka.

Pacijentima u cijeloj BiH je zajednički nedostatak senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa. Kako bi se trenutno stanje promijenilo grupa građana “Libre BiH” pokrenuli su inicijativu “Za život s manje boli”. Federalni parlament je usvojio njihove zahtjeve, a nakon raznih procedura, uređaj bi uskoro trebao biti i na našem tržištu.

Senzor za bezbolno mjerenje šećera u krvi

Ovi senzori umnogome bi olakšali život dijabetičarima u našoj zemlji, ali i smanjili troškove kod kupovine trakica za mjerenje šuka. Njime se izbjegava bockanje iglom, obzirom da se dijabetičar najmanje šest puta dnevno mora ubosti u prste.

Za šećernu bolest može se reći da je “tihi ubojica”, jer, naročito kad je u pitanju dijabetes tipa 2, nema izrazite i burne simptome zbog kojih bi se oboljeli javio ljekaru i dodaje se kako se događa kako se osobi tek pet do deset godina nakon nastanka bolest dijagnosticira.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje da je proglašena globalna pandemija dijabetesa.

‘Siguran ispod duge’

Ove godine povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa bit će predstavljen i dokumentarni film naziva “Siguran ispod duge”.

Film “Siguran ispod duge” (“Safely in the rainbow”) sniman je 16 godina i prikazuje život dječaka Paris i njegove obitelji od trenutka kada mu je dijagnosticiran dijabetes tip 1 sa njegove dvije godine života, pa do njegove rane mladosti. Film na emotivan način prikazuje trenutke odlaska u bolnicu i suočavanje sa novom realnošću koja ih je zadesila.