Teroristima u BiH poslan signal za aktiviranje od Islamske države!?

isil

"Ta taktika terorista takozvane `islamske države` već je viđena u napadima na policijske stanice u Zvorniku i Bugojnu, ambasadu SAD u Sarajevu ili kada je eksplodirao automobil - bomba u Mostaru", podsjeća član stručnog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Europi, Dževad Galijašević.

Ozbiljne terorističke prijetnje islamski ratnici ovih dana šalju i Srbiji. Nedavno su kroz ogradu srpske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku ubacili prijeteću poruku osoblju da napuste objekti ili će biti ubijeni.

Analitičari tvrde da su teroristi u sljedećih pet godina planirali u svom pohodu na Balkan ‘pokoriti' Srbiju. Vjeruju se da te prijetnje Srbiji potiču iz zloglasne ‘Balkanske brigade' koja okuplja ratnike uglavnom sa ovih prostora.

Ta brigada već odavno ratuje pod zastavom takozvane ‘islamske države' na području Iraka i Sirije i poznata je po neviđenim zvjerstvima. Zapovjednik brigade porijeklom je s Kosova, a njegov zamjenik iz središnje Srbije.

Prije nekoliko godina službenici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH javno su govorili da u BiH ima više od tri tisuće islamskih ekstremista koji su spremni za različite terorističke akcije. Međutim, osnivanjem takozvane ‘Islamske države', broj islamskih ratnika i u BiH povećava se svakodnevno.

"Prema našim procjenama, sada imamo više od sto tisuća pripadnika vehabijskog pokreta. Od toga je bar pet tisuća već spremno za "sveti rat", kaže Galijašević.