Teroristi iz BiH prijetnja Italiji, Vatikanu i Papi

pritvor, teroristički napad, policija, Sipa, policija, grobnica, oružje, uhićenja, policija, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, ratni zločin, Sipa, akcija, Mostar, policija, akcija, knjige, Sipa, pljačka, Sarajevo, bomba, Sipa, uhićenje, vehabije, policija, akcija, sipa uhićenje, bomba, supruga, djeca, taoci, Mostar, uhićenje, droga, policija, Hercegovina, uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, utaja poreza, Milenko Trifunović, Sipa, prilikom pretresa i uhićenja, protuavionski top, veću količinu oružja, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, silovanje, Livno, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Mostar, uhićenje, ratni zločin, teroristi, BIH, Vatikan, eu, Balkan, dojava, Sipa, BIH, terorizam, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, ratni zločin, gradonačelnik Budve, uhićenja, Crna Gora zemlja, Bijeljina, terorizam, Mostar, Policijski dužnosnici, sigurnost, Sipa, crna kronika, terorizam, Sipa, ratni zločini, foča, Sipa, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, sipa uhićenje, Sipa, Sipa, Sipa, PDV, kinezi

Zemlja koju smatraju "potencijalnim kandidatom" za članstvo u Europskoj uniji dijeli dugu, slabo čuvanu granicu s Hrvatskom koja je članica Unije od 2013.
Procjenjuje se da u srcu Balkana imamo oko 3000 selefijskih ekstremista u blizini te granice, ne računajući mnoge koji su otišli u "džihad" u Siriji i Iraku - navodi u analizi Thomas D. Williams, teolog, pisac, konzultant, međunarodni predavač i profesor na Ateneo Pontificio Regina Apostolorum u Rimu, jednom od najvažnijih instituta Katoličke crkve koji je jedno vrijeme bio i glasnogovornik Američke sinode i tamošnje biskupske konferencije.

Teroristička legla

Profesor Williams kaže kako je Balkan "posebna briga talijanske vlade" zbog zemljopisne blizine i povijesnih veza s radikalnim islamom. Podsjeća kako su talijanski specijalci prošlog tjedna proveli završnu fazu protuterorističke operacije "Balkanska veza" u kojoj je razbijena teroristička ćelija takozvane Islamske države u sjevernoj Italiji koja je imala veze s Albanijom. Tad su uhićena dvojica Albanaca Alban i Elvis Elezi te Marokanac Elmadhi Halili zbog regrutiranja terorista na "balkanskoj ruti", širenje radikalne islamske propagande.
- Bosna nije izuzetak kad govorimo o prijetnji stranih džihadskih militanata. Zemljopisna blizina, krhki sustav vladavine prava i duboka ekonomska kriza elementi su koji pozivaju na dvostruki oprez. Talijanska vlada je toga svjesna i djeluje na dvije razine: sigurnosnoj te na europskoj perspektivi zemlje - navodi Williams riječi Ruggera Corriasa, talijanskog veleposlanika u Sarajevu, dodajući kako se prema procjenama naših vlasti oko 160 naših državljana borilo ili bori u redovima tzv. Islamske države, dok procjene američkih obavještajaca kažu da ih je više od 340.
Ovaj vatikanski profesor podsjeća na zastave tzv. Islamske države koje se vijore u središnjoj Bosni navodeći kako su one slične onima pod kojima se bore džihadisti terorističke organizacije Al Nusra Front, bliske Al-Qa'idi koja djeluje u Siriji i Libanonu čija su specijalnost samoubilački napadi. Za pojedina sela, poput Gornje Maoče, navodi se kako u njih "Europa nikad nije pustila korijene" te kako su dom Nusreta Imamovića koji je na američkoj globalnoj terorističkoj listi Al-Qa'idinih operativaca.
- Nisam sretan zbog gubitka mog sina, ali njegova smrt bila je Alahova volja. Ako Alah odluči i da njegova dva brata odu u Siriju, ne mogu reći "ne" - citiraju se i riječi Hamde Fojnice čije je sin Emrah oslobođen optužbi za pomaganje Mevlidu Jašareviću za napad 2011. godine na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i koji je nakon puštanja na slobodu otišao na ratište u Irak, gdje je poginuo u samoubilačkom napadu.
Tu je i Velika Kladuša koja je dom radikalnog islamskog propovjednika Bilala Bosnića kojemu se sudi zbog regrutiranja boraca u redove tzv. Islamske države.
- Uvjeren sam kako će oni osvojiti Rim. Vi ne razumijete kako je stvarna opasnost bliža od Libije. To nije prijetnja samo za Bosnu, već i za Italiju i Europu - kaže Esad Ećimović, sarajevski novinar koji se dva desetljeća bavi pitanjem islamskog ekstremizma.

Europa se plaši muslimana

Osim ovog profesora teologije i redovitog komentatora na talijanskim i međunarodnim televizijskim postajama uključujući NBC, CBS i Sky News, nekoliko talijanskih/vatikanskih medija bavilo se jučer sigurnosnom situacijom u našoj zemlji, a sve u povodu posjeta pape Franje Sarajevu 6. lipnja.
Tako je Il Giornale objavio i intervju s kardinalom Vinkom Puljićem u kojem je on, između ostalog, kazao i kako se "Europa plaši muslimana", dodavši kako je istodobno osjetljiva po pitanju prava religijskih manjina, ali i da "zaboravlja svoju osnovu, svoje temelje: njezine kršćanske korijene i kulturu".

Kardinal Puljić: Ova država ne funkcionira

Europa se plaši muslimana, kazao je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko Puljić u intervjuu za Il Giornale. Kardinal Puljić kaže kako je Europa senzibilna na prava religijskih manjina.
- Ali, današnja Europa zaboravlja svoje osnove, temelje: svoje kršćanske korijene i kulturu - istaknuo je Puljić. Osvrćući se na najavljeni posjet pape Franje 6. lipnja našoj zemlji, kardinal je kazao kako naša zemlja nije dostigla stabilan mir nakon godina sukoba.
- Ova država ne funkcionira - kazao je Puljić. Dodao je kako je katolička populacija u BiH gotovo prepolovljena s nekih 820.000 prije na oko 430.000 poslije rata.
- Katolici su predmet diskriminacije. Od europskih ulaganja koja bi trebala pomoći obnovi razrušene zemlje malo toga je došlo do katolika - kazao je Puljić.

Stolica za Papu

Talijanski mediji prenose ovih dana i priču o muslimanskoj obitelji iz Bosne, Edinu i Salemu Hajderovcu iz Zavidovića, koji izrađuju posebnu stolicu od orahovine na kojoj će u Sarajevu sjediti papa Franjo. Do danas su ovi stolari pravili razne vjerske suvenire, kako za Međugorje, tako i za brojne tekije i džamije u BiH. Podsjetimo kako cijeli projekt financira župa svetog Josipa iz Zavidovića, a čiji župnik Miro Bešlić navodi kako župa sa svojim vjernicima financira pravljenje ove stolice, a brojne su i donacije ljudi dobre volje iz cijele BiH i svijeta.,

Dnevni list