Terorist iz Bugojna upadao u tajne i zaštićene e-mailove, rušio portale

Haris Čaušević, osumnjičeni za nedavni teroristički napad u Bugojnu, posljednjih godina preko interneta ostvarivao je česte kontakte s pripadnicima tekfir-ideologije u BiH i inozemstvu. Na internetu i forumima bio je poznat pod nadimkom Oks315.

Slao prijeteće poruke

Čaušević je svakodnevno i u kontinuitetu posljednjih nekoliko godina upadao u zaštićene e-mailove, obarao i blokirao pojedine stranice i servere te upućivao poruke prijetećeg sadržaja. U svojim postovima na Error! Hyperlink reference not valid. pisao je da je napadao i hakirao pojedine stranice zato što se “protive islamskoj vjeri”, brisao sadržaje s foruma Sarajevo-x.com i sabotirao razne antiislamske teme, kao i fotografije s mobilnih aparata, a na kojima su se nalazile ženske osobe. Fotografije koje je objavio na svom Facebook profilu pokazuju da je imao svoj zakupljen server ili više njih koji su služili za krađu korisničkih imena i lozinki, a pri tome također zaraženi korisnik se smatra “botom” i računalo koje koristi kada je konektiran na internet služi za DDoS napad na web-stranice, forume i servere, navodi se u dokumentu koju je prije nekoliko dana načinila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) u čijem je posjedu Večernji list.

Teroristički napad u Bugojnu bio je veliki signal i za sigurnosne službe jer je, prema saznanjima, nakon istrage utvrđeno kako se u BiH nalazi 3000 potencijalnih terorista koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. - Saznanja OSA-e ukazuju da su Čaušević i Palislamović bili i u neposrednoj vezi sa skupinom osoba iz Bugojna i Sarajeva, na čelu s Rijadom Rustempašićem, koja je uhićena u ožujku 2008. i kojoj se trenutno sudi. Pripadnici vehabijskog pokreta Haris Čaušević, zvani Oks, i Naser Palislamović, osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu, podržavaju i promoviraju tekfir-ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata, navodi se. U dokumentu se ističe da Čaušević i Palislamović smatraju da svaki musliman koji živi u društvu uređenom po normama različitim od onih koje oni vide kao islamske prestaje biti musliman jer je odabrao sustav vrijednosti koji nije muslimanski.

Nasilnici i teroristi

Čaušević je na sebe skrenuo pozornost u veljači 2006. kada je u Bugojnu, po završetku vjerskog obreda, napadao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića te prijetio uvođenjem talibanskog režima u BiH. Naser Palislamović, prema povjerljivim obavještajnim saznanjima, psihički je labilna osoba i sklona nasilničkom ponašanju, zbog čega je bio kažnjavan. Palislamoviću je kao maloljetniku izrečena mjera nadzora u Sloveniji, a zatim zatvorska kazna zbog nasilničkog ponašanja u Njemačkoj. Često je mijenjao mjesto boravka i krio se od policije. Ostvarivao je i kontakte s osobama koje su pravosnažno osuđene zbog pripremanja vršenja terorističkih akata u BiH (Mirsad Bektašević, državljanin Švedske i Srbije, Cesur Abdulkadir, državljanin Turske i Danske), navodi se u dokumentu.

 

Piše: Valentina Rupčić/VLM