Termoelektrane na ugalj u BiH zagađuju zrak devet puta više od dozvoljenog

termoelektrana, Europska Komisija, BIH, zagađenje zraka, zagađen zrak, problem, BIH, AirVisual, konferencija

Ukupne emisije sumpor dioksida iz termoelektrana na ugalj u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji su u 2018. godini bile čak šest puta više nego dozvoljene - pokazuje novo istraživanje koje je jučer objavila europska mreža CEE Bankwatch.

U Bosni i Hercegovini, emisije SO2 su bile čak devet puta više od granične vrijednosti emisija dozvoljenih u Nacionalnom planu za smanjenje emisija koji je odobrio Tajništvo Energetske zajednice, priopćeno je iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

"Sve zemlje zapadnog Balkana su članice Energetske zajednice, i stoga su imale obavezu da do 2018. smanje zagađenje iz termoelektrana u skladu s Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje. Međutim, nijedna od zemalja koje su sačinile Nacionalni plan za smanjenje emisija nije ispoštovala svoje ukupne granične vrijednosti emisija na nivou države za 2018. godinu, navodi se u izvještaju koji je jučer predstavljen u Briselu na sastanku s članovima Europskog parlamenta, Europske komisije, te medijima" - navodi se u priopćenju ovog ekološkog udruženja.

"Zemlje Energetske zajednice su imale čak 12 godina da se usklade s graničnim vrijednostima, pa je neshvatljiva činjenica da su vlasti iz regije ovaj problem zapostavile i za svaku je osudu. S obzirom na zdravstvene štete koji uzrokuje zagađenje zraka, investicije u smanjenje emisije ili zatvaranje termoelektrana nisu samo pitanje pravne obaveze, nego moralne obaveze" - zaključila je Ioana Ciuta, koordinatorica za energetiku mreže CEE Bankwatch i jedna od autorica izvještaja.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke je istakla da je ovaj izvještaj još jedan pokazatelj visokog stupnja ignoriranja problematike zagađenja, u ovom slučaju zraka, a koji nam već dolazi na naplatu.

"Važno je da su članovi Europskog parlamenta sada dodatno upoznati s činjeničnim stanjem termoelektrana u Bosni i Hercegovini. Treba istaknuti da su bili posebno ganuti osobnim svjedočanstvima ljudi koji su ugroženi radom rudnika i termoelektrana kod nas, a koji su prisustvovali ovom sastanku" - kazala je Majda Ibraković.

Predstavnici lokalnih zajednica ugroženih radom rudnika i termoelektrana, Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje iz Tuzle i Milanka Kovačević, novinarka iz Gacka predstavili su trenutno stanje životne sredine i zdravlja građana u svojim zajednicama, koje su potpuno degradirane višedecenijskim zagađenjem iz termoelektrana Tuzla i Gacko.

Pored enormnih nivoa zagađenja koje podnose, zajedno sa svojim sugrađanima, Goran i Milanka se također sreću s različitim pritiscima i napadima zbog svojih aktivnosti na borbi protiv zagađenja i korupcije, tvrdi se u priopćenju.