Temperature do 18 stupnjeva, pa nagla promjena

rujište

O trenutačnoj vremenskoj situaciji ekipa Večernjeg lista razgovarala je s profesorom Zoranom Zadrom koji je istaknuo nekoliko primjera iz daleke prošlosti, gdje je prikazano jako zapadno zonalno strujanje uz zatopljenja koja su obuhvaćala veliki dio Europe.

Zadro nam kratko i jasno objašnjava da je ovakvo vrijeme još jedna klasika koja se kod nas uvijek u određenom razdoblju zime događala.

- Međutim, ono što treba spomenuti jesu neistine kojima nas pojedini "bombardiraju" povodeći se klimatskim promjenama pod djelovanjem čovjeka i, naravno, globalnim zagrijavanjem. Dakle, sve što se danas događa, događalo se uvijek, a ne kako nas pojedini "uče" kao da se "nikad nije događalo", što je, naravno, neistina - rezolutan je Zadro.

Govori nam i kakvo nas vrijeme očekuje u idućih nekoliko dana.

- Skoro slična, temperaturno gledajući, situacija, uz izraženu južinu i osjetnije zatopljenje, čekat će nas idućih pet do sedam dana. U BiH će danas prevladavati sunčano vrijeme, uz umjerenu i povećanu naoblaku. Tijekom petka i vikenda na zapadu, jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje oblačnije, uz povremenu kišu koja će se kombinirati sa suhim i stabilnim razdobljima.

U petak i za vikend će puhati umjeren, u gorju i zapadu zemlje povremeno jak južni, jugozapadni i jugoistočni vjetar. Temperature će biti od 7 do 18 Celzijevih stupnjeva - kazao je Zadro.

S obzirom na to da se radi o proljetnim temperaturama, pitali smo ga je li zimi kraj.

- Svakako da zimi ni približno nije kraj jer iz iskustva i brojih drugih čimbenika nećemo jače zimske prodore otpisivati do njezinog kalendarskog kraja. Ovih desetak dana vjerojatno će dominirati južina, ali od polovine mjeseca se situacija polako mijenja. Tako da, recimo, između polovine ovog mjeseca i do 22. veljače postoje naznake za ozbiljnije zimske prodore koji mogu na zapadu i sjeveru Hercegovine spustiti snijeg i do nizina. Za mene, poučenog iskustvom, nećemo zimu opisivati do njezinog kalendarskog kraja. Naravno, kada gledamo dugoročno, vrijeme uvijek može okrenuti na neki drugi smjer koji nije očekivan, ali čini se da ipak ovo spomenuto razdoblje nudi neke kombinacije koje bi mogle donijeti snijeg s burom, možda ponegdje i konkretniji - završava Zadro.