FOTO  Talijanski volonteri u Grahovu - sakupljanjem starog željeza do pomoći siromašnima

bosansko grahovo, volonteri
..."Operazione Mato Grosso" sa sjevera Italije, iz okolice Trevisa. Nastavak je to suradnje nastale prošle godine, između župe sv. Ilije proroka Bos. Grahovo i ove udruge, kada je grupa mladih volontera Talijana bila na ljetnom radnom kampu u Bos. Grahovu.

Ovo je već treći put da Talijani otada posjećuju Grahovo sa željom da se međusobna suradnja produbi ali i ostvare neki konkretni projekti pomoći domaćim ljudima u lokalnoj zajednici. Nakon što su zimus donijeli pomoć u školskom i didaktičkom priboru djeci iz Dnevnog centra "Gnijezdo", ovoga puta su odlučili financijski pokriti troškove izgradnje dva mini dječja igrališta u drvetu koja će biti postavljena ispred Dnevnog centra u gradu, odn. u dvorištu župne crkve u Obljaju, a što se već sve izrađuje u jednoj lokalnoj pilani.

Goste iz Italije primio je i v. d. načelnika općine Bos. Grahovo Duško Radun s kojim se razgovaralo o mogućnosti ulaganja u polju poboljšanja uvjeta života djece i mladih u Grahovu, preko zajednički usuglašenog projekta koji bi se realizirao u skoroj budućnosti. Talijani su posjetili i Osnovnu školu Grahovo gdje ih je pozdravio ravnatelj škole Vojo Marić koji ih je upoznao s tijekom obnove škole u što su se do sada uključile i grupe volontera iz Nizozemske.

S načelnikom Radunom Talijani su obišli i prirodni biser grahovskog kraja ali i cijele BiH, špilju Ledenicu kod Resanovaca, i uvjerili se u njenu jedinstvenu ljepotu.

Volonteri iz Trevisa su tijekom boravka u Grahovu bili gosti župe Bos. Grahovo s kojom su usuglasili termin održavanja ovogodišnjeg ljetnog radnog kampa za mlade, od. 2. do 10.srpnja, za što su dobili podršku i od načelnika Raduna.

Volonterska mreža "Operazione Mato Grosso" od 1967. okuplja brojne obitelji na sjeveru Italije koji svoje slobodno vrijeme vikendom koriste za prikupljanje starog željeza, a novcem od njegova otkupa financiraju u siromašnim predjelima Brazila razne humanitarne projekte (izgradnja i obnova škola, vrtića, bolnica i sl.), u kojima i sami sudjeluju svojim fizičkim radom, nastojeći također što je moguće više uključiti kao radnike i domaće ljude.

Na ovim našim prostorima, u suradnji s jednom drugom srodnom volonterskom mrežom iz Italije, slične projekte od nedavno provode u Srbiji, u okolici Kragujevca.