Tako je govorio pravaš Zvonko Jurišić u oporbi

Zvonko Jurišić, HSP BIH, Dobar loš zao emisija, Vlada ZHŽ, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Ante Čolak, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, oštećeno vozilo, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Živko Budimir, HSP BIH, Zvonko Jurišić
Prudski proces kao i famozni travanjski paket su propali, a dva HDZ-a u čini se nisu razradila strategiju kako preživjeti do novog ustava. U javnosti je u četvrtak istupio predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić s vlastitim paketom mjera za spas hrvatskih područja u BiH do izrade novoga ustava.

Tjednik „Republika", za kojeg se nakon izbora ispostavilo da je glasilo u rukama pravaša još je u srpnju 2009-e godine objavio navodni dokumenta što ga je izradila ekspertna skupina pravaške stranke. Što će reći da Republika tvrdi kako u toj stranci ima eksperata.

Prema tom planu potrebno je ukinuti ured predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Pravaši drže kako poslove iz domene ureda predsjednika mogu obavljati drugi izvršni organi vlasti, te da je postojanje predsjednika i dva dopredsjednika čisti luksuz i bespotrebno rasipanje novca.

U drugoj mjeri predlaže se ukidanje ministarstava obrazovanja i znanosti, te kulture i sporta na federalnoj razini koja su protivno ustavu Federacije uspostavljena, iako su trebala ostati isključivo na županijskoj razini. Isto tako prema prijedlogu potrebno je ministarstvo trgovine pripojiti ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, te ministarstvo prostornog uređenja pripojiti ministarstvu okoliša i turizma. Tom mjerom pravaši kane također smanjiti preglomaznu administraciju u Vladi Federacije koja je prema njima postala sama sebi svrhom.

U trećoj mjeri predlaže se jednak broj ministara Hrvata i Bošnjaka u Vladi Federacije BiH, a u cilju prestanka sustavnoga nadglasavanja Hrvata, sustavnoga donošenja odluka na štetu Hrvata, te pretanka sustavnoga prelijevanja novca iz hrvatskih u bošnjačka područja.

U četvrtoj mjeri HSP predlaže ujedinjenje Zapadno-hercegovačke i Hercegbosanske županije, te Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije. Prema njima i tim potezom bi se u velikoj mjeri smanjila nepotrebna i preglomazna administracija. Osim toga veliki broj analitičara drži kako bi ta odluka mogla imati i dalekosežne političke posljedice s obzirom da bi ujedinjenje dvije hrvatske županije trebao biti embrij stvaranja hrvatske federalne jedinice u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić drži kako se usvajanjem ove četiri mjere može spriječiti daljnje opterećenje građana, a poglavito siromašenje većinskih hrvatskih područja u Bosni i Hercegovini.

„Svjesni smo da ova teška recesijska vremena, koja su u BiH na snazi prije svjetske recesije, za sobom vuku i duboke rezove. Upravo su navedene mjere duboki rez kako bi se odstranilo zlo zvano prekomjerna administracija, a koja za sobom po nekom nepisanom pravilu povlači još veće zlo zvano - korupcija", ističe Jurišić.

Pravaši podvlače kako je njihov konačni cilj novi ustav, no da do novoga ustava treba preživjeti.

„HSP-u nisu prihvatljive bilo kakve kozmetičke ustavne promjene i beskompromisno se zalažemo za osnivanje hrvatske federalne jedinice s diksontinuitetom teritorija u kojoj bi se našli Hrvati i Hercegovine i Bosne i Posavine, a u granicama Bosne i Hercegovine. No do tog rješenja je dug put, te se treba organizirati i prije negoli do njega dođemo, a ove mjere su pravi put", ističe Jurišić.

Pravaši drže kako trenutačna vladajuća koalicija nije u stanju iznijeti proces ustavnih promjena i da treba preživjeti do novih izbora kada bi se trebala formirati nova većina. U toj stranci raspolažu informacijom da bi od pompozno najavljivanoga Pruda dobili jedino mogućnost da se iz travanjskoga paketa u Prud ugrade neki njegovi dijelovi, to jeste mogućnost povećanja broja ministara u Vijeću ministara i broja zastupnika u državnom parlamentu. Istodobno opseg administracije na federalnoj i nižim razinama ostao bi isti.

„Tako bi se pompozno najavljivana reforma pretvorila u gomilanje nove administracije koju bi dakako iz svojih džepova ponovno i dodatno trebali financirati, a tko drugi do građani. Ukratko prevedeno na narodni jezik uspjeli su se dogovoriti da u državna ministarstva i parlamente na račun poreznih obveznika „zbrinu" još svojih kadrova. Riječ je o neprihvatljivom rješenju kojem će se HSP najenergičnije suprotstaviti", poručuje za Republiku Jurišić.

Takva politika je Hrvate u BiH dovela gotovo do nacionalne manjine, u gospodarskom smislu do kolapsa, u socijalnom na rub opstanka, u kulturnom na izdisaju svih institucija i ustanova kulture s hrvatskim predznakom itd. Ukratko dovela nas je do općeg potopa", oštro će Jurišić.

Kada je riječ o uspostavi hrvatske federalne jedinice pravaši drže da Hrvati taj cilj neće ispuniti sve dok u ime Hrvata pregovore bude vodio bilo tko iz HDZ-a BiH. „HDZ-u jednostavno odgovara ovakav politički projicirani kaos kako bi i dalje vladali i upropaštavali vlastiti narod. U HDZ-u su svjesni da uspostavom hrvatske federalne jedinice u prvi plan dolaze gospodarska, socijalna i infrastrukturalna pitanja, a HDZ BiH jednostavno ta životna pitanja ne zna rješavati", drži Jurišić. On poručuje kako tek dolaskom novih snaga, poput HSP-a, Hrvati imaju šansu politički se boriti za ono što im pripada po međunarodnom pravu, ali i pravdi.

Četiri Jurišićeve mjere

ukidanje institucije predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine čije ovlasti mogu preuzeti drugi izvršni organi vlasti.

ukidanje ministarstava obrazovanja i znanosti, te kulture i sporta na federalnoj razini koja su protivno ustavu Federacije uspostavljena, iako su trebala ostati isključivo na županijskoj razini. Pripajanje ministarstva trgovine ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, te ministarstva prostornog uređenja ministarstvu okoliša i turizma.

izjednačavanje broja ministara Hrvata i Bošnjaka u federalnoj Vladi

ujedinjenje županija Zapadno-hercegovačke i Hecegbosanske, te Sarajevske i Bosansko-podrinjske.

Tjednik „Republika"broj 17,24. srpanj 2009 godine.

 

Tako je prije dvije godine govorio Zvonko Jurišić, a danas?

Danas se HSP-ova borba za spas hrvatskih područja odvija ovako :

4. svibnja ove godine platformaška Vlada FBiH u kojoj je i HSP usvojila je "Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima za raspodjelu sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih u proračunu FBiH za 2011. godinu" u iznosu od 32.460.000 KM.
Iznos od 28 milijuna KM će biti dodjeljen "za subvencije javnim poduzećima za izmirenje obveza za MiO i poreza" u skladu sa Zakonom o plaći. Dva milijuna KM namijenili su, kako kažu, "financiranju po razlici u cijeni drvnih sortimenata ŠPD-u Zeničko-dobojskog kantona i Krivaji Zavidovići, a 2,46 milijuna KM "kao pomoć za rješavanje teškog materijalnog stanja" u povlaštenim tvrtkama koje su sami izabrali.Niti jedna od tvrtki koje će dobiti sredstva se ne nalazi na većinski Hrvatskim područjima. S tim u vezi potrebno je podsjetiti i na ovu Jurišićevu izjavu :

HSP Đapić-dr. Jurišić zatražila je danas ostavku dopredsjednika Vlade Federacije BiH Vjekoslava Bevande, ali i svih ostalih ministara koji šutke ili aktivno podržavaju diskriminaciju hrvatskih poduzeća u Federaciji BiH i prelijevanje novca iz većinskih hrvatskih u bošnjačka područja.
Dužnosnici HSP-a Đapić-dr. Jurišić tvrde kako su šokirani djelovanjem, ponašanjem i javnim istupima federalnog ministra financija Vjekoslava Bevande koji za financijski slom Federacije BiH optužuje dvije tvrtke sa većinskih hrvatskih područja: HT Mostar i Aluminij d.d. Mostar. Dr. Zvonko Jurišić nazvao je ministra Bevandu bošnjačkim Robin Hoodom koji otima novac HT-u i Aluminiju i daje ga bošnjačkim rudnicima i Krivaji.


Ako je čovjek koji prelijeva novac bošnjačkim tvrtkama, Robin Hood, kako bi jučerašnji Jurišić danas nazvao čovjeka koji prelijeva politička prava Hrvata u ruke Bošnjaka, tj samog sebe?

 

21.svibnja ove godine u javnost je dospjela informacija da je investicija vrijedna 50 milijuna eura, koliko je skupina uglednih njemačkih poduzetnika namjeravala uložiti u izgradnju solarnih parkova na prostoru zapadne Hercegovine, prekrižena preko noći.

25.svibnja ove godine Vlada Federacije BiH, u čijem radu je sudjelovao i navodni predsjednik ovoga entiteta Živko Budimir,donijela je skandaloznu odluku o obustavi izgradnje svoje zgrade u Mostaru.U izgradnju zgrade je trebalo biti uloženo oko 30 milijuna KM.Lijepo je govorio Zvonko te 2009.godine a sada, kako je i sam rekao premijer Nermin Nikšić, ‘hrvatske' stranke HSP BiH te Narodna stranka Radom za boljitak ne protive se bilo kakvom kresanju novca koji bi završio na hrvatskome području. Valja reći da je značajan novac do sada već uložen u izgradnju objekta koji bi bio na ponos Mostaru te bi potaknuo i građevinske tvrtke i otvorio nova radna mjesta.

Svaki daljni komentar je suvišan.
(poskok.info)