Svugdje tamo gdje se čuju i odjekuju naša Hrvatska zvona dužni smo ostati i opstati.

Dragan Čović
O jedinstvu ili zajedništvu, demokraciji ili jednoumlju govorili su predsjednik Udruge Marko Tokić, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, s kojom Hrvatska zvona izlaze na izbore u listopadu, Slaven Raguž te teolog Ivica Šola. Na samom početku nazočnima se obratio prof. Marko Tokić

„Očuvanje BiH i uspostava funkcionalne i upravljive države zahtijevalo bi potragu za njezinim mogućim istovjetnim federalnim načelima za sva tri naroda u pravcu njezina mogućeg konsocijacijskog ustrojstva i odgovarajućeg federalizma. To bi pak vodilo ograničavanju srpske političke ambicije za izdvajanjem iz Bosne i Hercegovine s jedne strane te obuzdavanje hegemonističkih i unitarističkih težnji određenih bošnjačkih političkih predstavnika", istaknuo je Marko Tokić te objasnio kako su Hrvatska zvona krik da nas nitko nema pravo izmjestiti iz vlastite kuće i u njoj nas učiniti podstanarima.

„Svugdje tamo gdje se čuju i odjekuju naša zvona dužni smo ostati i opstati. Pitanje naše ravnopravnosti nije pitanje o kojemu se može i smije raspravljati. Mi smo narod. Povijesna dubina ove zemlje povezana je s našim imenom i trajanjem u vremenu i prostoru", zaključio je Tokić.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž u svojem izlaganju je istaknuo: „Jednako kao što je jedinstvo - zajedništvo - demokracija - jednoumlje evolutivan proces, u procesu svoga nastajanja i provedbe, kao nus proizvod jednoumlje generira drugi jedan proces. U jednoumlju se prvo generira nezaposlenost i socijalnu ugroženost (budući da svatko onaj tko se ne uklapa u okvire jednoumlja, biva marginaliziran, prevedeno na naški tko nema iskaznicu HDZ BiH, ne zapadnu ga ni mrvice sa stola). Nezaposlenost generira socijalnu frustraciju koja se pretvara u korupciju. Korupcija postaje društveno prihvatljiv segment života i to u svim porama, počev od obrazovanja, zdravstva, sudstva, institucija, pa do politike. Korupcija se u konačnici pretvara u kriminal. Dileri postaju ugledni gospodarstvenici, ratni profiteri postaju najveći domoljubi, a cilj ljudske i osobne realizacije nije stvaranje i generiranje novih vrijednosti radom, znanjem i umijećem, nego uhljebljenje u neradničke strukture kroz stranačko rodbinske strukture."

Teolog Ivica Šola kazao je kako su od Račanovog dolaska najčešće spominjane riječi „trebamo stabilnost" , a 500 000 ljudi je napustilo Hrvatsku.

„Toliko o stabilnosti. Stabilnost je dosegla tu razinu da je više umrlih nego rođenih. Oni koji stvaraju nejedinstvo pričaju o jedinstvu u BiH. Jedinstvo se ovdje sastoji od jedinstva straha. Dragan Čović je dijete starog režima. Nije ništa učinio za svoj narod, a za sebe je puno učinio. Ovdje postoji jedinstvo u nečinjenju, u pasivnosti i sigurnosti. Narod ubijaju i pasiviziraju. Od HDZ-a je napravljena, ne stranka koja će se brinuti za svoj narod, nego hranidbeni lanac," zaključio je Šola.