Svim oboljelim od karcinoma potrebno isplaćivati punu plaću

Svim oboljelim od karcinoma potrebno isplaćivati punu plaću
Oboljeli radnici

Kako bi se barem na neki način olakšalo život oboljelim radnicima, u manjem bh. entitetu uskoro bi im se mogla isplaćivati cijela plaća. Točnije, radnicima koji boluju od karcinoma, onima koji se brinu o oboljeloj djeci te ženama koje moraju čuvati trudnoću uskoro bi za vrijeme bolovanja mogla biti isplaćivati puna plaća, a ne umanjena kao do sada. Prijedlog je to koji su Vladi Republike Srpske uputili iz Konfederacije sindikata RS-a inzistirajući na izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju. Sindikati se vode činjenicom kako je iz dana u dan sve veći broj oboljelih od karcinoma, a u postojećim zakonima nije predviđena isplata pune plaće u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili ozljeda na radu. No, za razliku od Republike Srpske koja brže provodi reforme, u Federaciji BiH sve je drukčije, kažu nam sugovornici.

- Ova inicijativa koju su pokrenuli u RS-u izvrsna je, ali moramo znati da je u FBiH to puno kompliciranije. RS ima drukčiji, jednostavniji način funkcioniranja. Njihovo zdravstvo puno je bolje jer je centralizirano i to je veliki pomak. U to smo se puno puta uvjerili surađujući s udrugom "Iskra" iz Banje Luke - kazala nam je predsjednica Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke "Novi pogled" Maja Memić navodeći neke od primjera.

- Sjećam se kada smo u FBiH vodili bitku s "pametnim" lijekom - Herpcinom koji je namijenjen za karcinom dojke. U RS-u svaka oboljela žena imala ga je na raspolaganju. Drugi lijek, koji se u FBiH pojavio tek prošle godine, u RS-u žene koriste već dulje vrijeme i to je velika razlika između RS-a i FBiH - objašnjava nam Memić u razgovoru ističući da i kada bi ovakav potez pokrenulo u FBiH, trebalo bi na to puno više čekati nego u RS-u.

- Trenutačno smo u takvoj situaciji; trebaju se sve županije usuglasiti, previše se gubi na vremenu... Nadam se da će jednoga dana sve krenuti nabolje jer na kraju moramo biti optimisti - zaključila je Memić u razgovoru dodavši da svi moraju imati više sluha kada je riječ o osobama s malignim bolestima jer, kako kaže, svaka pomoć je dobrodošla u bolesti, posebice financijska.

Inicijativa u FBiH

I onkolozi su mišljenja da bi se postupak koji je pokrenut u RS-u trebao pokrenuti i u FBiH. - Riječ je o pravom potezu, potrebnom onkološkim pacijentima. Smatram da ova ideja može pomoći onkološkim pacijentima da se osjećaju i žive bolje - kazao je nedavno za Avaz.ba dr. Semir Bešlija. Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže oboljelih, pokazuju podaci ZZJZ FBiH, u kojima se navodi da je, prema posljednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata.

vecernji.ba