Svijeće u spomen na preminulog dr. Slobodana Langa: Hvala jer ste spasili Hrvate središnje Bosne

slobodan lang, svijeće

...ispred spomenika poginulim braniteljima u Mostaru, u spomen na preminulog dr. Slobodana Langa.

Slobodan Lang je za Hrvate Lašvanske doline i Hrvate u BiH, bio dokazani prijatelj, humanitarac i veliki čovjek.

Hrvate srednje Bosne zadužio je organiziranjem i predvođenjem humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" . "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" donio je, osim hrvatskom stanovništvu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć, pomoć i bošnjačkom stanovništvu u Vitezu. Ovaj humanitarni konvoj predvođen pokojnim Slobodanom Langom, spasio je više od 70 tisuća Hrvata i dokazao im kako u ratnim zbivanjima nisu bili sami i napušteni.
"Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu"paradigma je svehrvatskog zajedništva kada je pomoć sunarodnjacima u središnjoj Bosni bila potrebna. Donio je svjetlost na kraju mračnog "lašvanskog tunela".

"Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" najveći je humanitarni projekt u Europi nakon Drugog svjetskog rata i zauzima važno mjesto u povijesti Hrvata BiH.

Langov je veliki doprinos i u osnivanju Franjevačke bolnice u crkvi sv. Duha u Novoj Biloj, u listopadu 1992. godine, te kasnije u inicijativi i gradnji suvremene ‘'Hrvatske bolnice Dr. fra Mato Nikolić'', također u Novoj Biloj, čiji je pokrovitelj bio prvi predsjednik neovisne i slobodne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman.

Doktor Slobodan Lang u predratno, ratno i poratno vrijeme u Lašvanskoj dolini je bio desetine, možda više i od stotinu puta, stekao je brojne prijatelje, bio je rado viđeni gost komu su, uvijek i na svakom mjestu na ovom području „domaćinska" vrata uvijek bila otvorena. A mnogi njegovi prijatelji znali su reći, kako svaki put, i uvijek iznova, svaki razgovor i druženje s njim, njih obogati ljudskošću, dobrotom, razumijevanje, tolerancijom...

Poslijednji put Dr. Lang Bosnu i Hercegovinu posjetio je 19. siječnja 2015. godine kada je u Vitezu, pred 500 i više prisutnih Hrvata iz cijele srednje Bosne, predstavio knjigu „Bijeli put - Pobjeda dobra u ratu", čiji je autor i urednik upravo dr. Slobodan Lang.

Simboličnim paljenjem svijeća Mladež Hrvatske demokratske zajednice BiH, odala je počast i zahvalu za nemjerljiv doprinos opstanka i ostanka Hrvata u Lašvnaskoj dolini i Središnjoj Bosni.

Mladež HDZ-a BiH