Svi žele otići iz BiH: Za posao njegovatelja u Njemačkoj do 100 prijava dnevno

Ovo je potvrdio Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavenje BiH, dodajući da se zainteresirani svakodnevno javljaju i da je evidentno da postoji veliko interesovanje za ovaj posao, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, zainteresirani su čak i oni koji imaju stalno zaposlenje u BiH.

Ovih dana bi trebao biti raspisan javni poziv za medicinske tehničare iz naše zemlje, koji bi radili u Njemačkoj za plaću od 1.500 do 2.000 eura.

Pupić je kazao da bi ovim ugovorom, čije potpisivanje se očekuje svakog dana, posao u Njemačkoj našlo oko 500 ljudi.

Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, istaknuo je da je siguran da će na tisuće medicinskih radnika pokušati dobiti posao u Njemačkoj.

"Svatko normalan bi želio pobjeći odavde, posebice pod ovakvim uvjetima, koji podrazumijevaju plaću između 1.500 i 2.000 eura, plus ostali uvjeti kao što su redovite plaće, osiguranje, smještaj, hrana i plaćeni prekovremeni sati", istakao je Sarić.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, kazao je da će jedan veliki broj medicinara, posebice nezaposlenih, napustiti BiH i otići na rad u Njemačku.

"Iako ni tamo nije sve sjajno, bar tako pokazuju neka iskustva naših radnika koji su tako bili, ipak će jedan broj, posebno mladih, otići bar da pokuša nešto zaraditi", smatra Granulić.

U školi stranih jezika "Marco Polo" u Banjoj Luci kažu da je ove godine posebice poraslo interesovanje za učenje njemačkog jezika, a kao razlog navode se upravo šanse za zaposlenje.