Svi za, Martin suzdržan: Zajednička lista HNS-a ovisi o Ragužu

kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, otvoreno pismo, HNS, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, otvoreno pismo, županije, Federacija BIH, Hrvatski narodni sabor
...potvrdio je danas nakon sjednice Predsjedništva HNS-a Božo Ljubić, inače predsjednik Glavnog odbora HNS-a. Jedino je predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž zatražio da ostane suzdržan pri izjašnjavanju o zajedničkom nastupu, jer se Središnji odbor ove stranke tek treba izjasniti o ovom pitanju.

Zajednička lista

-Većina članova Predsjedništva HNS-a, uz jedan suzdržani glas, danas je potvrdila da će stranke članice HNS na izbore izaći sa zajedničkom listom i to na svim razinama vlasti i u svim područjima BiH gdje zbog brojčane premoći druga dva naroda postoji svojevrsno ograničenje za međustranački pluralizam. To je naše opredjeljenje, kazao je Ljubić te dodao kako se odluke se u HNS-u donose konsenzusom te kako još uvijek nije sigurno hoće li se zaista ići sa zajedničkom listom, budući je Raguž bio suzdražn.

-Vjerujem da će u konačnici većina članica HNS-a, a idealno bi bilo da to budu sve stranke, ostvariti takvu izbornu pobjedu na ovim izborima da će to onemogućiti svaki pokušaj formiranja vlasti bez legitimno izabranih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH. Uvijek kad se govori o izborima stranke razmišljaju na svoj način. No, situacija u kojoj se danas nalazi hrvatski narod u BiH obvezuje sve stranke da misle više nacionalno a manje stranački, rekao je Ljubić.

Sam Martin Raguž je, pak, pojasnio kako je ostao suzdržan samo iz razloga što jedino Središnji odbor HDZ-a 1990 ima mandat donositi odluke o eventualnom zajedničkom nastupu sa ostalim stranakam HNS-a na predstojećim izborima.

-Nisam mogao decidno kazati kakva je pozicija HDZ-a 1990 jer o tom najprije treba odlučiti Središnji odbor stranke. To ćemo učiniti do kraja ovog mjeseca. Stoga se danas nisam određivao o zajedničkom nastupu. Naravno, svi imamo odgovornost u ovim prijelomnim vremenima i za Hrvate i za BiH da djelujemo na tragu nacionalnog konsenzusa. Jasno je također da svaka stranka mora preuzeti odgtovornost. Središnji odbor će donijeti konačnu odluku o našem eventualnom samostalnom izlasku na izbore. Ostale stranke su iskazale spremnost za zajednički nastup, izjavio je Raguž.

Prekršena načela HNS-a

Naglasio je i kako se HDZ 1990 odredio o HNS-u kao trajnoj i krovnoj instituciji hrvatskoga naroda u BiH koja je iznad dnevne politike.

-HNS ne služi za bilo kakvu dominaciju, nego je okvir da se donose stavovi o najvažnijim pitanjima u zemlji. Sve ćemo učiniti da HNS takav uistinu i bude, jer još uvijek to nije postao. Mi ne želimo gurati glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne dešava. Jasno smo kazali da su neka načela HNS-a prekršena i ne želimo da se to događa u budućnosti, rekao je Raguž.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović nije želio komentirati Raguževe stavove, ali je potvrdio kako će se sljedeća sjednica Predsjedništva održati krajem mjeseca kako bi se do tada Središnji odbor HDZ-a 1990 mogao odrediti prema mogućem zajedničkom nastupu.

-Raguž želi dobiti stav svoga Središnjega odbora te smo zbog toga sljedeću sjednicu Predsjedništva HNS-a zakazali za 31. siječnja. Tada bi upravo ova pitanja trebali potvrditi. Predizborna kampanja je počela i to je činjenica. Mislim da je naš pravi put upravo kroz HNS, rekao je Čović.

HDZ BiH ima apsolutnu potporu kod hrvatskoga naroda, dodao je Čović, no to nije dovoljno, jer vjeruje kako bi lista HNS-a osvojila 90 posto hrvatskih glasova u BiH.

-Želimo sve svoje kapacitete, a to je oko dvije trećine glasova hrvatskoga biračkoga tijela, okupiti zajedno sa svima koji danas mogu hrvatski disati Bosnu i Hercegovinu. Takva lista bi dobila čak 90 posto glasova Hrvata. Naredno zasjedanje Sabora ćemo održati tek nakon općih izbora jer ne želimo pasti u zamku bilo čijih predizbornih strategija. HNS je danas otvoren za sve koji prihvaćaju njegove dokumente, rekao je Čović.

Dnevno.ba