Svi su preminuli, još se samo čeka smrt Daytona

Dayton, sporazum, obljetnica, Dayton, sporazum, Dayton, Europska unija, Slavo Kukić, Hrvati u BIH, gubitnici, BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Dayton, Dayton, obljetnica, BIH, Dayton, BIH Dayton, BIH Dayton, Daytonski sporazum , Dayton, originalna verzija Daytonskog sporazuma, biskupi
Mirovni sporazum za BiH parafiran 21. studenog 1995. godine u Daytonu u američkoj državi Ohio, a poslije trotjednih pregovora potpisan je 14. prosinca iste godine u Parizu.

Potpisnici su se obvezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji UN-a, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Točno petnaest godina od potpisivanja sporazuma, umro je američki diplomat Richard Holbrooke, koji se smatra njegovim tvorcem.

Dayton je odradio svoje, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući prošlog mjeseca stanje u Bosni i Hercegovini.

- Dayton nije savršena stvar, ali je tim sporazumom zaustavljen rat, kazao je Josipović u pozdravnom govoru na zagrebačkom Pravnom fakultetu na predavanju posvećenom spomenutom mirovnom sporazumu.
Dayton na izmaku snaga

Gost tog predavanja, bivši sudac Vrhovnog suda JAR-a i prvi glavni tužitelj haaškog tribunala Richard Goldstone je kazao da je "rezultat Daytona daleko od idealnog", ali da predstavlja "golem i pozitivan razvoj događaja".

- Nakon Daytona nitko više ne razmišlja o pribjegavanju oružju, kazao je Goldstone. Prema njegovim riječima, sada daljna rješenja moraju donositi ljudi kojih se to tiče.

Predsjednik Republike Srpske ne misli da je Dayton na izmaku snaga.

- Onoga trenutka kada padne sporazum kojim je država uspostavljena, pada i država koja je sporazumom uspostavljena. Mi nismo avanturisti, nama nije do rata i sukoba, rekao je Dodik 21. studenog koji se u Republici Srpskoj slavi kao praznik umjesto Dana državnosti.
Instrument za uništenje države

Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je na sesiji Kruga 99, kojem je tema bila Daytonski sporazum, rekao kako je Daytonski sporazum dao kontinuitet državi BiH, ali se s vremenom pretvara u instrument za njezinu podjelu ili čak uništenje države BiH i u zadnje vrijeme intenziviraju se pokušaji napuštanja pravne pozicije u Daytonu i prelaska u politički dogovor o svemu što je Dayton značio za našu zemlju.

Daytonski sporazum, osim što ga svatko od političara tumači na svoj način, nosi sa sobom i veliku misteriju. Naime, original potpisanog dokumenta tajnovito je nestao iz Predsjedništva BiH.

Tako je naša zemlja morala slati zahtjev francuskim vlastima da Vlada Francuske, kao depozitar Daytonskog sporazuma, dostavi BiH originalni tekst sporazuma, kako bi mogli biti načinjeni službeni prijevodi ovog dokumenta.
Misterija

BiH je trebala uraditi prijevod na tri službena jezika i dostaviti Francuskoj, koja je preuzela obvezu da prevode i usuglasi i tako ustanovi službeni tekst kompletnog Sporazuma, a time i Ustava BiH, kao jednog od njegovih aneksa.

No, prošle je godine član Predsjedništva Željko Komšić obavijestio javnost kako originalnog dokumenta kojeg je sam Alija Izetbegović, jedan od potpisnika Sporazuma, osobno u Sarajevo donio, nema.

Potpisani original nekim čudom nestao je i iz Beograda.

Milošević, Tuđman, Izetbegović, a danas i Holbrooke preminuli su. Originala nema, a sve su češće priče da će i Daytonski sporazum, koji je stvorio dvoentitetsku BiH, preminuti.
bitno.ba