Svi meteo portali suglasni: Pravi udarac uraganske zime dolazi u idućih 5 do 10 dana!?

sigurna vožnja, snijeg, led, savjeti, snijeg, zima, hladnoća, zima, najava, vremenska prognoza, zima, snijeg, prognoza, vremenska prognoza, stanje na cestama, snijeg, vremenska prognoza, zima, zahlađenje, Blidinje, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, prometnica, prostituka, prometnice, Šuica, Livno, snijeg, snijeg, promet, snijeg, promet, dionice, snijeg, zimski uvjeti, rekord, zima, minusi, zoran vakula, prognoza vremena, hladnoća, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, automobili, mačka, zima
...zadnjih nekoliko dana gotovo svi prognostički modeli su suglasni u tome da nas na kraju ovog mjeseca i u prvom dijelu idućeg mjeseca očekuje val zime!?

Meteorolozi su, naime, primijetili nešto neobično u samom centru ciklona koji se formirao nad sjeverom Italije. Riječ je o neobično niskom tlaku od svega 975hpa, što se rijetko viđa kada je u pitanju naša regija i njena bliža okolina.

Što to znači? Ovaj ciklon bi trebao biti sekundaran u odnosu na primarni prostrani ciklon nad sjeverom, koji bi prema očekivanju trebao utjecati na vrijeme u velikom dijelu Starog kontinenta, pa i na jugoistoku.

- Ovaj ciklon ako modeli budu ustrajni i sljedećih dana ima snagu uragana prve kategorije i ukoliko bi se ovakva prognoza ostvarila velike količine snijega dobile bi Alpske zemlje, te Slovenija, kao i sjever te sjeverozapad Hrvatske i Gorski kotar. U Bosni bi to bila uglavnom kiša samo gorska područja snijeg, krajem vikenda snijeg je moguć širom Bosne - navodi se na regionalnoj stranici vremenske prognoze.

Pravo zimsko nevrijeme moguće je, međutim, u prvoj polovini idućeg mjeseca, jer bi prema procjenama prvo pogoršanje vremena koje dolazi do kraja vikenda trebala pratiti nova serija ciklona - koja bi snijeg mogla donijeti čak i do Jadrana.

Zanimljiva je i prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, koji u Bosni i Hercegovini za petak i subotu najavljuje novi snijeg:

- U BiH u petak će biti oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima u Bosni se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. U južnim i jugozapadnim područjima očekuje se obilnije padavine, od 50 do 100 l/m2 u toku 24 sata. Jutarnje temperature iznosit će od -2 do 3, na jugu do 5, a dnevne od 4 do 9, na jugu do 12°C.

U subotu u BiH će biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva u Hercegovini se očekuje kiša, a u istočnim i jugoistočnim područjima Bosne susnježica i snijeg. Jutarnje temperature kretat će se od -5 do 1, na jugu do 4, a dnevne od -2 do 6, na jugu do 11°C, navode iz spomenutog zavoda.

utoku.net