Sveti Otac je pokazao jedno drugačije lice od prethodnika

sanela i dragan
„Mislim da jesmo i atmosfera je takva i što se tiče organizacije i ovog državnog organizacijskog odbora kojeg ja predvodim ali i crkvenog da smo napravili sve što je nužno, da već za pola sata treba doći Sveti Otac, ja mislim da smo pripravni u svakom smislu."

Ono što je interesantno 2003.godine kada je Papa Ivan Pavao II pohodio Banja Luku Drgana Čović i tada je bio predsjednik Organizacionog odbora i ima iskustvo u tom pogledu, rekao nam je da li ima neke razlike između pripreme tada i pripreme sada?

„Naravno da ima. Mislim da je posjeta 2003.godine bila mnogo zahtjevnija u organizacijskom smislu posjete, a danas moramo biti vrlo iskreni, treća posjeti Bosni i Hercegovini, dobar dio nas je prošao sve tri posjete i vi iz medija i mi s druge strane, tako da je to jedno ogromno iskustvo. I svi ljudi koji su u ovom sigurnosonom pa i u drugim elementima organiziranja bar u 20 - 30 posto se personalno uklapaju s prethodne dvije posjete i to je jedan razlog zašto kažem da je to danas mnogo jednostavnije organizirati. Drugo je kad smo to organizirali u Banjoj Luci mi nismo imali apsolutno nikakvih uvjeta za dočekati Svetog Oca, izuzev jedne dobre volje, želje, ljubavi, uopće raslopoženja koje se razvilo tada u čitavom banjalučkom kraju za taj događaj, ali objektivno Sveti Otac je trebao sletjeti na banjalučki aerodrom, mi ga u biti nismo imali izbliza potrebama kako zahtjeva jedan takav doček, ovdje dolazi u Sarajevo, na sarajevski Međunarodni aerodrom. Kada je u pitanju slavljenje Svete Mise, Sveti Otac je ovdje na Koševu sve je već infrastrukturno pripremljeno. Mi smo u Banjoj Luci imali ruševinu, ruševinu crkvu sve je drugo bilo zapušteno i s te strane bilo je mnogo teško i složeno, ja tada nisam spavao barem zadnjih deset dana, čitavu noć bi stalno tragali za tim problemčićima koji se ukazuju. „

Upitan da prokomentira koliko mu znači to što je Papa Franjo prihvatio upravo njegov poziv tokom Čovićeve posjete Vatikanu i odlučio doći u Bosnu i Hercegovinu iako on ne putuje često, i nakon posjete Albaniji ovo je druga posjeta jednoj Europskoj državi?

„Znači mi mnogo, jer ja sam u Svetoj stolici odnosno u Vatikanu bio u posljednih petnaest godina službeno pet puta i ovo je bila ta peta posjeta, iznenadila me je brza reakcija Svetog Oca na prijem, jer to je nakon same naše inaguracije ovdje, uputili smo jedan zahtjev. Meni kad su neki govorili pa pošaljite zahtjev ako bude za pola godine i tako nešto, međutim to se desilo baš brzo. Taj čitav prijem je bio izvrstan, jedan ambijent nesvakidašnji za takvu priliku."

Koliko će poruka mira koju će Papa Franjo uputiti iz Sarajeva obvezuje dužnosnike da učini sve da ova država profunkcionira na jedan bolji način? Dragan Čović je odgovorio:

„To je najveća vrijednost ove poruke. Možemo mi od toga praviti glamur, možemo koristiti marketinški da iz BiH ode jedan takav glas, dosad je akreditirano više od 400 medijskih kuća, više od 1000 novinara će doći. U samoj pripremi već se to lagano osjeća, a siguran sam dugo vremena iza te posjete da ćemo mi taj duh osjećati na neki način, da nam je on jednostavno obveza. Inače, to sve skupa ne bi imalo smisla, ne bi imalo ovakav karakter ta posjeta. Ovo je jedan izuzetak i siguran sam da će se diljem svijeta čuti ponovo za Sarajevo, BiH i uz sve poteškoće koje mi imamo ja vjerujem da to možemo višestruko iskoristiti, kao što nam je poruka došla iz Bruxellesa nedavno sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pa mi kažemo dobili smo poruku od prijatelja hajmo je iskoristiti nemojmo je prokockati, ovdje smo dobili mnogo više od toga. Dolazi nam jedna takva veličina, jedan takav autoritet među nas da nam podijeli poruke mira, on će inzistirati na tim univerzlanim vrijednostima, miru, toleranciji, pomirenju. To je jedno posebno vrijeme koje ćemo još dugo osjećati i to je jedan poseban zavjet naš upravo da te riječi mi dalje baštinimo i radimo i onda smo uspjeli. „