FOTO  Svečano dodjeljene Eko oznake FBiH-Prijatelj okoliša i obilježen Dan planeta Zemlja

Svečano dodjeljene Eko oznake FBiH-Prijatelj okoliša i obilježen Dan planeta Zemlja

...Eko oznake FBiH-Prijatelj okoliša, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja.

Svrha obilježavanja ovoga Dana je  da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji uslijed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnog goriva.

U nazočnosti velikog broja zvanica i ova aktivnost Federalnog ministarstva okoliša i turzma organizirana je s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našeg Planeta.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, u svom uvodnom govoru iskoristila je prigodu čestitati svima Dan Planeta Zemlje, i naglasiti  ulogu i važnost  odnosa svakoga pojedica prema okolišu, koji bi trebao biti bolji i obzirniji, jer samo zajedničkim snagama, voljom i brigom možemo osigurati bolju budućnost.

-Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja nesmiljenom žestinom trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Krčimo šume kako bismo povećali prostor za izgradnju naselja, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja. Mi ovom proslavom Dana planeta Zemlja želimo nešto promijeniti, te želimo potaknuti  sve vas da ponovno uspostavite kontakt s prirodom i postanete svjesni ekološke krize, kazala je ministrica Đurić.

Ustrajnost i rad Federalnog ministarstva okoliša i turizma na zaštiti prirode i okoliša općenito potvrđeno je i na današnjoj svečanosti na kojoj je javnosti prezentiran i Nacrt novoga Zakona o zaštiti prirode, što će uz Strategiju Bosne i Hercegovine s Akcijskim planom za očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti za razdoblje 2008-2015. doprinijeti snažnijoj zaštiti i jačanju institucionalnog sektora zaštite prirode, a u korist generacija koje dolaze.

Također je nastavljenai javna kampanja Eko-oznaka FBiH -Prijatelj okoliša, započeta 2010.godine kojom se FMOIT pridružio brojnoj obitelji europskih država koje sustavom dodjele ekološke oznake pridonose očuvanju okoliša. Tako je ministrica Đurić  na današnjoj svečanosti dodijelila Eko-oznaku FBiH-Prijatelj okoliša tvrtkama Weltplast iz Posušja, Kovan M.I iz Gračanice i Zaharex d.o.o. iz Srebrenika, te Halidi Vuković i Marinku Dalmatinu za značajan doprinos u zaštiti okoliša.

-Iako još uvijek treba puno raditi na samoj promociji tj. upoznavanju javnosti sa postojanjem Eko-oznake FBiH- Prijatelj okoliša, ono što se prvo želi postići ovom kampanjom jeste probuditi svijest kod naših proizvođača o postojanju potražnje za organskim i okolišno prihvatljivim proizvodima. Eko oznake će se tako svake godine dodjeljivat proizvođačima koji imaju odgovarajuću kvalitetu sa stajališta zaštite okoliša tijekom cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda i označava onaj proizvod koji u odnosu na srodne ili iste proizvode ima smanjeni utjecaj na okoliš, kazala je ministrica Đurić, ističući kako je proslava Dana planeta Zemlja idealan dan, da se svake godine zahvalimo kako tvrtkama tako i pojedincima koji svojim djelovanjem i radom uveliko pomažu očuvanju našeg okoliša.