Sve više kilometara autoceste u Bosni - Hercegovini mrvice

Nezavisne novine pišu kako su Autoceste FBiH ova sredstva uspjele osigurati uglavnom od naplate cestarine na postojećim dioicama autoceste. Trenutačna cijena vožnje autocestom dugom pedesetak kilometara je 5,4 KM za putničke automobile.

Posao su dobile tvrtke Euroasfalt i GP ŽGP iz Sarajeva, koje su se obvezale ovu dionicu završiti u roku od deset mjeseci.

Ensad Karić, direktor Autocesta FBiH, ističe kako će se izgradnjom dionice Butila - Vlakovo steći uvjeti za konačni završetak gradnje sarajevske zaobilaznice, ali i povezivanje čitave dionice koridora 5c od Tarčina do Zenice, što će predstavljati više od 80 kilometara autoceste u jednom komadu.

"Izgradnjem ove, kao i dionice Svijal - Odžak na sjeveru, te dionice Bijača - Zvirovići na jugu, mi ćemo do kraja 2014. godine imati 100 kilometara autoceste u Federaciji BiH", navodi Karić.

"Riješit ćemo povijesni problem grada Sarajeva tako što ćemo omogućiti da oni koji budu u tranzitu ne ulaze u grad, već jednostavno zaobilaznicom prođu pored Sarajeva. Na ovaj način će kompletan transport i promet vozila biti usmjeren na zaobilaznicu, odnosno na koridor 5c, koji će tim dijelom prolaziti u dužini oko devet kilometara", ističe Karić.

Objašnjava kako će od maja 2014. svi koji ne budu imali potrebe za ulazak u Sarajevo moći koristiti dionicu Jošanica - Butile - Vlakovo, a također i tri posebna prilaza i ulaza u grad.

"Sredstva osigurana za ovu dionicu su sto posto sredstva 'Autocesta FBiH'. Raniji kredit za sarajevsku zaobilaznicu, koji je osiguran još 2002. godine, do formiranja ovog poduzeća već je potrošen na dionice Lota 1 i Lota 2 zaobilaznice, koje još nisu do kraja završene", navodi Karić.

Sudeći po onomu što je Karić rekao Bosna bi dogodine mogla imati oko 90 KM autocesta, Hercegovina tek desetak.