Sve više benzinski crpki, za tri godine otvoreno 60 novih - evo kojih ima najviše

Gorivo, poskupljenje, Gorivo, benzin, benzinska pumpa, Gorivo, cijene nafte , cijene, nafta, benzin, benzinska postaja, poskupljenje goriva, Gorivo, Stop rast cijena goriva, potrošnja goriva, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, Gorivo, Gorivo, cijene goriva, automobil, Gorivo, BIH, Gorivo, dizel, benzinska postaja, benzin, inflacija, Gorivo, benzin, Bosna i Hercegovina, akcize
Arhiva

Broj benzinskih crpki je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na putevima većeg bh. entiteta otvorilo ih se 60 novih.  Najviše benzinskih crpki ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH.

U odnosu na proteklo razdoblje broj crpki pod ovim brendom smanjen je za tri.  Holdina, tvrtka-kćerka hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih crpki i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10.

Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska kompanija tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata. Kompanija koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju crpki.

HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 crpke širom Federacije BiH. Prije tri i pol godine bilo je ih 29.  U uzletu je i kompanija TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih crpki, od čega najviše u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini. 

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku crpku i takođe je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 pumpnu crpku od čega pet u Sarajevu. 

Kompanija Čavkunović, koja je orijentirana na područje Unsko-sanske županije, ima 12 benzinskih crpki, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje. 

Kompanija Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskoj županiji.  Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet crpki, a također veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.