Sve naše zastave: Kome smeta zastava Hrvatskog naroda u BiH?

zastave

Simbol svakog naroda je njegova zastava. Zastave su nastale još u starom vijeku. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U bojnoj gužvi nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Hrvatski narod u BiH ima svoju zastavu. Pod tom zastavom Hrvati su se suprostavili i obranili od neprijatelja. Ta zastava je simbol borbe za opstojnost jednog naroda u centru „demokratske" Europe. Ta zastava je i svetinja za sve one koji se osjećaju kao Hrvati. Ta zastava je bila zabranjena za vrijeme komunizma i Titove Jugoslavije, a svjetlo dana ponovo je vidjela dolaskom demokratskih promjena početkom devedestih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme popularna je bila pjesma Crven, bijel i plavi više se ne krije.

Danas tridesetak godina poslije izgleda da dolazi vrijeme da se zastava opet krije. Zastava pod kojim je izborena sloboda za Hrvate u BiH zahvaljujući bošnjačkom unitarizmu i hrvatskoj šutnji opet postaje zabranjena. Nakon ukidanja Herceg-Bosne Washingtonskim sporazumom iz 1994., zastava je prihvaćena kao zastava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ta zastava je posljednjih godina branjena i paljena u dijelovima BiH pod bošnjačkom kontrolom, a došlo je izgleda vrijeme da bude nepoželjna i na prostoru koji je branio i obranio HVO kao legitimna vojna komponenta Hrvata u BiH. Dobro pamtimo kako je i zastava HVO-a uklanjana sa sportskih borilišta, a danas kojekavi delegati ultimativno traže da se zastava Hrvatskog naroda ukloni iz sportskih dvorana i sa stadiona ili u suprotnom se neće održati  sportska natjecanja???

S druge strane na stadionima i dvoranama gdje su Bošnjaci većina neometano stoje ratne zastave Armije BiH sa ljiljanima. I ovaj slučaj sa zastavama još je jedan dokaz u nizu da je BiH svakim danom sve manje država Hrvata. Ništa neobično za državu u kojoj se Hrvati konstantno majoriziraju, ali više od svega boli Hrvatska šutnja na sva ova događanja oko zastava.