Sve laži Zukana Heleza

...ostalo 929 navodno lažnih korisnika, a potom spisak sa njihovim imenima dostavio novinarima; novinarka „Slobodne Bosne" otkriva kako je ministar Helez bezočnim podvalama i manipulacijama obmanuo javnost, i zašto je umjesto lažnih, u medijima objavljen popis pravih ratnih stradalnika. LAŽI I PREVARE: Problem za ministra Heleza, ali i za brojne novinare koji su naivno nasjeli na izmišljotine servirane iz federalnog Ministarstva za pitanja branitelja jest što na famoznom spisku nema lažnih korisnika boračkih prava.

SDP-ov ministar branitelja na stotine poginulih boraca i ratnih vojnih invalida proglasio prevarantima?!

Spisak s imenima 929 navodno lažnih branitelja i ratnih vojnih invalida, koji je iz federalnog Ministarstva za pitanja branitelja nedavno dostavljen medijima, bezočna je podvala i manipulacija mrtvim ljudima u režiji SDP-ovog ministra Zukana Heleza! Federalni je ministar za pitanja branitelja, podsjetimo, koncem kolovoza izašao u javnost s bombastičnim tvrdnjama da je nakon provedene revizije bez prava na boračko-invalidske naknade ostalo više od 900 lažnih korisnika, čime je ostvarena ušteda od 3,2 milijuna KM. „To znači da se po mjesecu uštedi milion i 70 tisuća KM, odnosno 12,8 miliona maraka godišnje", izjavio je Helez, poručivši kako će se proces revizije nastaviti do kraja, te da neće biti nedodirljivih.

Prema Helezovim tvrdnjama, među 929 navodno lažnih korisnika prava je 584 nekadašnjih pripadnika Armije BiH i 345 vojnika HVO-a.

ZAŠTO SE BUNE UDRUGE HVO-a

No, problem za ministra Heleza, ali i za brojne novinare koji su naivno nasjeli na izmišljotine servirane iz federalnog Ministarstva za pitanja branitelja jest što na famoznom spisku nema lažnih korisnika boračkih prava, niti je itko od 929 osoba čija su imena u javnosti neopravdano okaljana ikada podvrgnut reviziji!!! Posrijedi su, naime, članovi obitelji poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su bez novčanih naknada ostali u redovnoj zakonskoj proceduri, iz različitih razloga, koje sada, braneći čast umrlih rođaka, moraju objašnjavati obilazeći medijske redakcije.

Suprotno tvrdnjama ministra Zukana Heleza i njegovih suradnika iz Ministarstva za pitanja branitelja, u najvećem broju slučajeva razlog za obustavu isplate novčanih naknada bila je smrt ratnih vojnih invalida, ili roditelja poginulih boraca, odnosno, završetak školovanja šehidske i djece palih branitelja. Jednako grubu podvalu predstavlja i publiciranje spiskova s iznosima primanja korisnika boračkih naknada, prema kojima ispada da su majke poginulih branitelja mjesečno dobivale više od 5.000 KM.

Naime, u slučajevima kada umru otac ili majka poginulog branitelja zakonska procedura nalaže izdavanje novog rješenja na ime živog roditelja, za što je, uzimajući u obzir sporost administracije, potrebno i po nekoliko mjeseci. Tako se dešavalo da živi roditelj, nakon višemjesečne pauze, odjednom dobije po četiri ili pet zaostalih mirovina, u ukupnom iznosu od nekoliko tisuća maraka, što je, dakako, neusporedivo više od njihovih redovnih mjesečnih primanja (slučaj Sevle Selimović iz Visokog, Fatime Beganović iz Zavidovića, i Đulijane Miftari iz Sarajeva...)

- Činjenica da su nakon poluistina plasiranih iz njegovog Ministarstva na stotine poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji javno denuncirani kao prevaranti, međutim, nije ponukala ministra Zukana Heleza (koji jedva da ima pola godine ratnog staža, a i to u Personalnoj službi) čak ni na ispričnicu, a kamoli na ostavku, što bi bio jedini primjeren čin poslije tog skandala.

Budući da je iz federalnog Ministarstva za pitanja branitelja plasiran popis ratnih stradalnika čiji status nikako nije upitan, sada se postavlja pitanje zašto se od javnosti krije originalni spisak lažnih korisnika koji su posljednjih mjeseci, a nakon provedene revizije, ostali bez prava?

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, u dosadašnjem procesu revizije otkriveno je 360 lažnih ratnih vojnih invalida: 120 bivših pripadnika Armije BiH i 240 pripadnika HVO-a, što je, po svemu sudeći, pravi razlog zašto se taj popis ne objavljuje. Kako je već poznato, članovi brojnih hrvatskih udruga su posljednjih dana oštro prosvjedovali (u Uredu za vojnu evidenciju u Širokom Brijegu su čak zakovali vrata), tvrdeći kako se kontrola ratnih stradalnika vrši samo među pripadnicima HVO-a, dok su bivši vojnici Armije BiH pošteđeni rigoroznih inspekcija.

Naime, od šest timova za reviziju ratnih stradalnika, pet ih se trenutačno nalazi na potezu od Čapljine do Livna, gdje se obavlja kontrola arhiva HVO-a, dok je samo jedan tim upućen u Unsko-sansku županiju, gdje, navodno, do sada nisu pronašli nijednog lažnog korisnika. Uzme li se, istodobno, u obzir da je broj pripadnika Armije BiH znatno veći od broja pripadnika HVO-a (omjer je 75 naspram 25 posto), kao i  da je lažiranje stupnja invalidnosti i okolnosti stradavanja u ratu bilo jednako zastupljeno među svim vojskama u BiH, dosadašnji nalazi revizije idu u prilog upozorenjima čelnika hrvatskih ratnih udruga da se ministar Helez ne drži jednakih kriterija prema svim braniteljima.

Dodajmo tome kako je poseban problem nastao nakon što su lažnim korisnicima izdana privremena rješenja o ukidanju dosadašnjih prava na temelju kojih im je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje obustavio isplate naknada. Međutim, kako svaki od korisnika ima pravo na žalbu, još nije utvrđeno koja je institucija, Zavod MIO ili federalno Ministarstvo za pitanja branitelja, nadležna za donošenje konačnih rješenja, što je dovelo do pravnog kaosa.

HELEZOVA POLICIJSKA MISIJA

Nakon što je novinarima proslijedio spisak navodnih lažnih korisnika boračkih prava, ministar Zukan Helez se počeo baviti i policijskim poslom. Pa je tako u istom, demagoškom maniru, najavio podizanje kaznenih prijava protiv nekolicine liječnika koji su, kako je izjavio Helez, izdavali lažne potvrde o invalidnosti. I mada je taj SDP-ov jurišnik iz Bugojna zasluge za otkrivanje korumpiranih liječnika odmah pripisao sebi i svojim najbližim suradnicima, činjenica je da su inspektori Federalne uprave policije (FUP-a), i to početkom studenog 2007., podnijeli kaznenu prijavu protiv mostarske liječnice Mulije Džudže (čiji je kriminal ministar Helez „otkrio" sa četiri godine zakašnjenja), zbog sumnje da je samo tijekom 2005. izdala 65 lažnih nalaza i mišljenja. Protiv te umirovljene liječnice iz Mostara, a nakon višemjesečne istrage, federalna policija je naknadno podnijela još jednu kaznenu prijavu, kao i prijave protiv njezinih kolega Jadranke Odak (direktorice Doma zdravlja u Čitluku), Katice Nikolić (neuropsihijatrice u Kliničkoj bolnici Mostar), Vlade Tabaka (iz Tomislavgrada) i Željka Martinovića (iz Novog Travnika), što je doskorašnjem srednjoškolskom profesoru iz Bugojna Zukanu Helezu očevidno, „promaklo".

Recimo i kako su, pored činjenice da su kaznene prijave potkrijepljene čvrstim dokazima i izjavama na desetke svjedoka koji su policiji priznali da su za određene sume novca „kupovali" lažne dijagnoze posttraumatskog stresnog poremećaja, kantonalna tužiteljstva u Mostaru i Travniku nikada nisu podigla optužnice protiv osumnjičenih liječnika.

Lažni RVI Omer Bašić i dalje glavni inspektor u Ministarstvu branitelja

Suprotno javnim obećanjima ministra Zukana Heleza da će se beskompromisno obračunati sa svim lažnim ratnim stradalnicima, na dužnosti glavnog inspektora u federalnom Ministarstvu za pitanja branitelja još se uvijek nalazi Omer Bašić.

lako je revizija nedavno službeno potvrdila da je i sam lažni korisnik, jer je imao dokumentaciju prema kojoj je status 80-postotnog RVI-a dobio nakon što je u ratu obolio od tuberkuloze (o čemu je „SB" detaljno pisala prije dvije godine), Bašić nije čak ni suspendiran s posla. Po nalogu ministra Zukana Heleza Bašić tako i dalje nesmetano provodi inspekciju i na terenu traga za lažnim ratnim vojnim invalidima.

Zukan Helez u Tim za koordinaciju revizije zaposlio sestrića Elvisa Tukara

Premda je ljetos javno kritizirao rad bivšeg Tima za koordinaciju revizije boraca, navodeći kako su njegovi rezultati bili ravni nuli, a troškovi ogromni, ministar Zukan Helez je tajno, za člana novog Tima, imenovao svog sestrića Elvisa Tukara iz Bugojna, ali i savjetnika Besima Hodžića, također Bugojanca. I dok je za ministrovog savjetnika Hodžića u sudskom procesu protiv Nisveta Gasala, Musaiba Kukavice i Senada Dautovića koji se vodi na Sudu BiH nepobitno utvrđeno da je bio upravnik vojnog zatvora u bugojanskoj Gimnaziji (u kojem su bili zatočeni hrvatski vojnici i civili), mlađani Tukar, koji je u Tim za koordinaciju revizije izabran kao predstavnik boraca, početkom rata je imao desetak godina!

 Slobodna Bosna