Svakog dana vozači u BiH prikupe 1,7 mil. KM za gradnju cesta

stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama

Kako objašnjavaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, jedna je trošarina (cestarina) za izgradnju cesta, a druga je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta. "Tijekom prošle godine ukupno je na osnovi tih dviju cestarina prikupljeno 620,7 milijuna KM, što je za 238 milijuna KM više u odnosu na 2017. godinu.

Ovako velika razlika je zbog činjenice da je u 2018. godini povećana cestarina za 0,15 KM po litri prerađevina, i to za cestarinu za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta", navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Tako ukupni udio koji se iz cijene litre goriva izdvaja za navedene trošarine iznosi 0,40 konvertibilnih maraka. Raspoređujući navedeni iznos na 365 dana, ispada kako svakoga dana vozači u BiH za gradnju i rekonstrukciju prometnica i autocesta izdvajaju 1,7 milijuna konvertibilnih maraka. Kad je u pitanju raspodjela prihoda od trošarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarine u iznosu od 620,7 milijuna maraka, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 234,8 milijuna maraka. "Ova sredstva raspoređena su sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na tromjesečnoj razini usvaja Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Distrikt Brčko 3,55 posto)", navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta i raspoređena je po posebnim koeficijentima, tako da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Distriktu Brčko dva posto. Federaciji je raspoređeno 188,5 milijuna KM, Republici Srpskoj 124,6 milijuna KM i Distriktu Brčko 6,4 milijuna maraka.

Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava. Osim toga, UNO je tijekom prošle godine prikupio i prihode po osnovi trošarine na naftu i naftne prerađevine u iznosu od 499,8 milijuna maraka, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi raspoređeni su korisnicima sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. Inače, uvođenje trošarina na naftne prerađevine kreditori smatraju jamstvom da će BiH moći vraćati kredite odobrene za izgradnju cesta.