Svako treće domaćinstvo u BiH ima oružje

oružje
Prema najnovijim podacima MUP-a SBŽ, dragovoljno su predate dvije ručne bombe, plinski pištolj, automatska puška i 60 komada metaka različitog kalibra.

Nakon provjere njegove ispravnosti, oružje će biti uništeno, a ako bude riječ o nekim povijesnim primjercima, bit će predano muzeju. U prethodne dvije godine MUP SBŽ bilježi dobre rezultate. Prikupljeno je 50 do 60 automatskih lovačkih pušaka i pištolja na godišnjem nivou.

- To je otprilike 50 do 60 kaznenih djela koja su se mogla izvršiti, a ovime smo to spriječili i poboljšali sigurnost građana - kazao je Prohan, javlja Dnevni avaz.

I u Sarajevskoj županiji aktualna je akcija „Žetva", a kako ističu iz MUP-a Sarajevske županije, akcija je stalno otvorena i građani mogu donijeti bilo kakvo oružje i predati ga bez sankcija. U protekloj godini u ovoj kampanji prikupljena je veća količina oružja.

- Važno je probuditi svijest kod građana, da shvate da je nelegalno oružje velika opasnost - kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije.

Iz ureda UNDP-a u BiH, koji se bavi ovim pitanjem, navode da se u posjedu civila u BiH nalazi oko 1,1 milijun komada naoružanja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja.